Алергия към полена на Ambrosia – нова заплаха през късното лято

57

Плевелите от род Амброзия (Ambrosia) са широко разпространени. В света се срещат около 40 вида. По време на цъфтеж те разпространяват полен със силно алергизиращи свойства. Минимално количество от него е достатъчно, за да предизвика силни алергични реакции при сенсибилизирани хора. Според данни от статистиката алергия към Амброзия проявяват около 20% от пациентите с поленова алергия. Там където тя е естествено разпространена в периодите на цъфтеж даже се съобщава за епидемия от алергични оплаквания

В нашата страна Ambrosia навлезе преди малко повече от 20 години и в момента е разпространен основно един вид – т. нар. Пелинолистна амброзия (Ambrosia artemisiifolia).

Сезонът на цъфтеж обикновено започва в края на август и продължава до средата на октомври. През този период едно растение може да отдели до милиард поленови зърна във въздуха. Поленът на амброзията се разпространява повсеместно, тъй като въздушните течения могат да го разнесат на стотици километри. Концентрацията на полена е по-голяма в горещо и сухо време, което означава че при такива условия симптомите на алергия ще са по-изразени. За съжаление борбата с агресивния плевел е много трудна и по тази причина той се среща на все повече места в България, особено на север от Стара планина, както като плевел в ниви с насаждения, така и самостоятелно на сухи, неблагоприятни места – край пътища, между влакови релси и пр.

Симптомите на алергия към Ambrosia не се различават много от тези при алергия към други растения. При попадане на полен върху лигавицата на горните дихателни пътища или очите на пациент със свръхчувствителност към Ambrosia, развилата се алергична реакция може да предизвика появата на водниста хрема; кихане; запушване на носа; зачервяване, сърбеж и сълзене на очите; да повиши телесната температура или да причини суха кашлица, дискомфорт и болки в гърлото, хрипове, дори пристъпен задух.

Избягването на контакта с полена на амброзия е невъзможно. Но по време на цъфтеж този контакт може да се ограничи, като това ще повлияе благоприятно на проявите на алергия.

Във тази връзка се препоръчва:

  • Проследяване на информацията за нивата на полена във въздуха от специализираните сайтове или портали.
  • По време на период на повишена концентрация на цветен прашец във въздуха, останете вкъщи или, ако е възможно, избягвайте разходките на открито, особено в паркове, градини и ливади.
  • След излизане навън, сменете дрехите и измийте ръцете и лицето си. Поленът на Ambrosia попада върху дрехите и кожата и може да причини симптоми на алергия дори у дома.
  • Дръжте затворени прозорците в дома си и в колата. Използването на централен климатик с HEPA филтър ще помогне за намаляване на влиянието на полена.

При алергични прояви в края на лятото или есента, консултирайте се с алерголог относно възможна алергия към Ambrosia или други плевели.

Съвременните in vitro методи за диагностка вече ни дават възможност да определим алерген-специфични IgE както към комплексния алерген от Ambrosia така и към съдържащите се в него отделни алергенни протеини, т.е. можем да опредлим специфичната чувствителност на всеки пациент към отделните алергенни молекули на Ambrosia. Използването на съвременните молекулни диагностични методи дава възможнаст за прецизиране на диагностиката на алергията към Ambrosia, позволява по-точно да се изберете специфичния метод за лечение, както и да се прогнозират възможни алергични реакции към храни от растителен произход.

Както всяка полиноза, и алергията към  Ambrosia се лекува предимно симптоматично с  антихистамини и инхалативни кортикостероиди. Препоръчва се терапията да започне 2 седмици преди началото на цъфтежа на Ambrosia.

Алерген-специфичната имунотерапия е единственото ефективно лечение, което може да модулира още в ранен етап имунния отговор на организма към алергените и може да доведе до т. нар. имунологично оздравяване на болните. Именно тя в продължение на няколко години помага на пациента да развие толерантност към Ambrosia, така че тя вече да не причинява симптоми на алергия.

В тази връзка от няколко години у нас с успех се прилага подкожна имунотерапия с български алерген от Ambrosia, както самостоятелно, така и като част от комплексен алерген за лечение на поленова алергия. По този начин българските алерголози могат да лекуват най-компетентно и ефикасно пациентите с алергия към Ambrosia.

                    Коментар на доц. д-р Георги Николов – алерголог