АЛКОХОЛЪТ – „за“ и „против“

168

 

Има ли алкохолът добра репутация след като редовно присъства на нашата трапеза и е добиван от човека за собствени нужди от преди близо 10 000 години? Да, има,но при определени условия: прием на малко до умерено количество, избор на качество, оценка на индивидуалните възможности, вкл. генетичната предопределеност.

За „комфортно“ пиене се приемат две питиета дневно за мъжете и едно- за жените, четири-пет пъти в седмицата, като се осигурят два поредни дни без алкохол. Мярката „едно питие“ е различна и е съобразена с традициите на отделните нации, държави и региони по отношение на предпочитания алкохол –  една халба бира, чаша вино (100-150 мл.) или 50 мл. концентрат. В научните среди дневната допустима доза непрекъснато варира, но като че ли все пак се приемат 25 г. чист алкохол за жените и 35-40 г. за мъжете. Това допустимо количество зависи от редица фактори: пол, регион, национална традция, генетика, тренинг.

На алкохола се приписват разнообразни, полезни за организма дейсвия: антисептични, антибиотични, антихистаминови, антидотни, антибактериални, антитромбоцитни -антикоагулантни (противосъсирващи), антиоксидантни, антидепресантни.

Пълните въздържатели, категорично не приемат каквато и да е негова полза.

Какво доказано добро ни носи алкохолът?

Той разширява коронарните артериални съдове на сърцето и по този начин намалява риска от инфаркти. Процентът на сърдечно-съдовите заболявания при умерен прием на алкохол е по-нисък  в сравнение с пълното въздържание.

Има благоприятно, оздравително и превантивно действие срещу атеросклеротичните плаки в стената на артериалните съдове- предотвратява образуването на тромби (съдови запушалки), които са причина за тежки заболявания с проблемен изход .

Повече от питиетата  съдържат антиоксиданти, като важни стабилизатори на човешкото здраве. Те са установени в червените и бели вина, бирата и ракията, най-вече в полифенолните комплекси (танина) на вината, които препятстват оксидацията на холестерола и предотвратяват образуването на съдови плаки. Антиоксидантното действие на алкохола е доказано от прецизни експерименти  и клинични проучвания.

Интересно е обяснението на т.нар. „френски феномен“. За причина на значимо по-ниския процент на сърдечни заболявания у французите се смята съдържанието във виното на полифенола ресвератрол, съставка на имунната система на лозата.

Въздействието на мастната обмяна, чрез повишаване на „добрия“ холестерол с висока плътност и понижаване на „лошия“, с ниска и много ниска плътност, е доказано чрез множество научни проучвания. Заключенията на всички публикувани материали е, че умереният прием на алкохол (16-32 г. дневно) намалява значимо сърдечно-съдовите инциденти, чрез въздействие на липопротеиновото отлагане на холестерол в артериите на сърцето, както и на неговия антитромбоцитен (антитромботичен) ефект.

В умерени количества алкохолът е най-добрият лек антидепресант, без да има драстично сънотворно действие.

Алкохолът стимулира мозъчната продукция на ендорфина, наречен „хормон на щастието“ – опиоид, поддържащ доброто настроение, психостабилитета и редица други изяви, поради което е признат за „съхранител“ на човешкия живот.

Хората, които пият умерено, се радват на спокоен социален живот, добри контакти в обществото, особено след напрегнатото ежедневие. Но когато се търси алкохол за увереност, изход от стрес и поддържане на добро настроение трябва да се внимава да не се прескочи бариерата.

Затова алкохолът не трябва да се използва за мотивация и за влизане в социума.

Лошата репутация на алкохола, заради отрицателното  му въздействие на човешкия организъм.

Над посочените допустими количества алкохолът се приема за универсална клетъчна отрова.

Срещата му със стомашния и чревен тракт води до директно въздействие на лигавицата с последващо нарушение на лигавичната бариера. Повишава стомашната киселинност, нарушава моториката, променя чревната флора (бактериален дисбаланс) и води до ензимна непълноценност.  Променената физиология става причина за редица заболявания.

Още в стомаха и тънките черва, алкохолът бързо преминава в кръвта и се отвежда чрез специални съдове, заедно приетите нутриенти в черния дроб за  обработка, усвояване и елиминиране. Така и този мощен орган-лаборатория на организма е подложен на директно увреждане с реална опасност от редица болести, някои от които с фатален край. Неусвоеният алкохол достига до сърцето и от там до всички органи.

Десетина минути след приема алкохолът достига до мозъчните структури- външни и вътрешни, променяйки последователно мисловната, емоционалната, интелектуалната сфери, както и двигателната и координационна стабилност. Следва загуба на контрола върху основни автономни функции – съзнание, дишане, сърдечна дейност.

Алкохолът нарушава анатомичната стабилност на сърдечния мускул с последваща сърдечна недостатъчност в хода на т.нар. алкохолна кардиомиопатия – честа причина за фатален край на алкохолика.

Влиянието върху бъбречната функция, белите дробове и особено половата сфера е неоспоримо.

По време на бременността алкохолът преминава през плацентата в плода.

Акушер-гинеколозите предупреждават за опасност от развитие на критичния за детето „фетален алкохолен синдром“. Препоръчва се напълно спиране на алкохола, тъй като не може да се определи допустимото, макар и минимално  количество. При плануване на бременност „раздялата“ с алкохола трябва да започне още когато се планува  забременяване.

Алкохолът е причина за спонтанни аборти и преждевременни раждания, както и за физически и ментални нарушения на плода с последствия за цял живот.

                          Коментар  на проф. Никола Григоров  – гастроентеролог

Termometar.net търси рекламни консултанти: emilrafailov@abv.bg – оставете ваш телефон и ние ще ви потърсим!