Урология

Безплодие при мъжа – I – ва част

Мъжкото безплодие е здравословен проблем с голямо социално значение. Счита се ,че около 13 от 100 двойки не могат да забременеят при незащитен секс .Има много причини за безплодие при мъжете и жените. В над една трета от случаите проблемът е при мъжа. Това най- често се дължи на проблеми с производството на сперма и или с доставянето и.

При нормални  условия  мъжката репродуктивна система произвежда, съхранява и транспортира сперма. Целият този процес се контролира от хормоните в организма чрез сложна  взаимовръзка на ниво хипоталомо-хипофизен комплекс и произвеждания от тестисите тестостерон. Когато  сперматозоидите напуснат  тестисите ,те отиват в тръба зад всеки тестис, известен като надсеменник или епидидим ,от където  през семепровода достигат до семенните мехурчета на простатната жлеза . При еякулация спермата се депонира в пикочния канал. Ето защо и причините за безплодие при мъжа трябва да се търсят във всеки един етап. Основните причини за мъжко безплодие най-общо може да се разделят на:

първични нарушения на спермата; варикоцеле; ретроградна еякулация; имунологично безплодие; запушване по хода на еякулаторните канали; хормонален дисбаланс; лекарствено индуцирани нарушения

Нарушенията в сперматогенезата може да се проявят от най-лека степен засягаща подвижността на сперматозоидите  – астеноспермия, до промени, свързани с морфологията им  – тератозооспермия и техния брой  – олигоастенозооспермия .  В случаите, когато не се откриват спрематозоиди в семенната течност се говори за азосперия.

Тези аномалии могат да бъдат: 

първични,  свързани с генетични  мутации  на половите хромозоми известно като болест на Клайнфелтер или други гени, свързани с производството напр. на дефензин гликопротеин предпазващ сперматозоида от женската имунна система;

придобити  след заболявания като орхит, заушка в детска възраст , варикоцеле, травми, торзио на тестиса, крипторхизъм и други .

вторично настъпили усложнения, свързани с проведена химиотерапия или лъчетерапия. Прием на някои медикаменти водещи до ретроградна еякулация т-нар алфа блокери ,хормонални препарати.

Варикоцеле – състояние на варикозно разширение на венознния плексус, засягащ основно левия тестис поради анатомичната особеност, свързана с дренирането на тестикуларната вена в реналната такава. Поради  високото налягане се създават условия за увреждане на венозните клапи и произтичащите от това нарушения във венозния оток, водещ до нарушения в терморегулацията и  кръвообращението на левия тестис. Не на последно място е установено  и рефлукс на венозната кръв,  отиваща към бъбрека за филтрация и насищането кръвообращението на тестиса  със свободни радикали, които са основната причина за високия ДНК фрагментационен индекс  при изследване на сперматозоидите.  Лечението е по  оперативен път и е с кратък болничен престой.

Ретрогардна еякулация

Ретроградната еякулация, е когато спермата се връща обратно в пикочния мехур  вместо да излиза от пениса . Това  се случва ,когато нервите и мускулите в пикочния мехур  не се затварят по време на  еякулация. Ретроградната еякулация може да бъде причинена от операция на простатата, лекарства или неврологични заболявания, свързани с лезии на гръбначния мозък . Много често мъжете забелязват мътна урина след еякулация и по- малко  течност или „суха“ еякулация.

Имунологично безплодие

Понякога в тялото на мъжа се произвеждат антитела ,които атакуват собствената му сперма. Причините не са напълно известни  счита се ,че може да се дължат на прекарани инфекции, травми и операции. Установено е ,че тези антитела атакуват все още незрелите форми на сперматозоида, разпознавайки ги като дефектни такива. Това е и едно от причините  за олигоспермия при мъжете.

Процесът на производство на сперматозоидите в семенните каналчета отнема около 75 дни .През целия този период те преминават през няколко цикъла на диференциация докато добият завършения вид на здрав сперматозоид състоящ се от глава, шийка, тяло и опашка. Всичко това трябва да се съобрази  ,когато се отчита ефекта от дадено лечение.

Запушванията по хода на еякулаторните канали  може да се дължат на повтарящи се инфекции често асоциирани с тези от род микоплазма, операции –като вазектомия , подуване или дефекти в развитието.

Хормонални нарушения

Безплодието може да произтича от проблеми в тестисите или смущения в ендокринната система. Част от нея са хипоталамуса, хипофизата, щитовидната жлеза и надбъбречните жлези. Мъжкият хипоганадизъм, характеризиращ се с нисък тестостерон  и други хормонални дисбаланси на фоликлуостимилиращия хормон FSH  и лутеинизиращия хормон  LH, определящ се като първичен, може да има и  различени основен произход – травма, заушка  или синдром на Клайнфелтър.

Автор: д-р Светлин Златев, уролог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[bws_google_captcha]