Блефарити – разговор с д-р Владимир Петков

966

д-р Владимир Петков специализира офталмология в очна клиника „ДЕН” , гр. София. Член е на Европейското дружество по катарактална и рефрактивна хирургия.

 

                        

д-р Петков: „ Блефаритът  е хронично заболяване с периоди на подобрение и влошаване…“

Какво е характерно за възпалителните заболявания на клепачите (блефарити)? Кои са техните прояви?

Блефаритите са честа причина за очен дискомфорт и дразнене при различни възрастови групи. Въпреки че сами по себе си не са опасни за зрението, блефаритите могат вторично да доведат до сериозни промени в роговиците.

Блефаритите са честа причина за сухо око. Това е резултат от ускореното изпаряване на слъзния филм поради дефицит на липидната компонента на сълзата.  Сухите очи от своя страна са предпоставка за развитие на бактериални възпаления на клепачите, поради намаление на количеството на слъзния лизозим и имуноглобулини, което съответно води до повишена резистентност на бактериите.

Пациентите с розацея често страдат от възпаления на очите. Характерните промени, които се наблюдават са зачервяване, телеангиектазии, проминиращи мастни жлези и пъпки.

Себорейният дерматит, характеризиращ се със засилено омазняване на кожата на скалпа, ретроаурикуларната област,  глабелата (областта между веждите), назолабиалните гънки  е описан при около 40% от болните с блефарит.

При част от болните с възпалителни заболявания на клепачите се установява микроскопичен кожен кърлеж, наречен Демодекс, който живее в Мейбомиевите жлези, мастните жлези и космените фоликули на човека. При тази група пациенти се наблюдават характерни цилиндрични обвивки около миглите.

До каква степен един пациент може сам да се ориентира, че става дума за блефарит?

Алармиращите симптоми, които да насочат пациента към консултация с очен лекар включват зачервяване, парене,  дразнене, сърбеж, сълзене, крусти в основата на миглите, секрет и залепване на клепачите, дразнене от светлина и замъгляване на зрението. Изброените симптоми се припокриват при различните блефарити.  Обикновено оплакванията са по-изразени сутрин, като може да се редуват епизоди на влошаване и ремисия. При пациентите с това заболяване е по-честа и появата на ечемици.

На какъв етап от развитието на заболяването пациентите търсят специализирана помощ? Правят ли се опити за самолечение и с какъв успех?

Пациентите често изчакват, докато дразненето и симптомите станат нетърпими преди да се обърнат към специалист. Колкото по-рано се вземат адекватни мерки, толкова по-бързо и качествено се тушира и възпалителния процес. Съветваме да не се предприема самолечение, тъй като симптомите на блефаритите се препокриват с много заболявания и в резултат на неправилно лечение могат да настъпят нежелани промени и усложнения.

Д-р Петков, какво изисква професионалният подход в лечението на блефарити и защо пълното им излекуване е рядкост?

Блефаритът е хронично заболяване с периоди на подобрение и влошаване и затова често информираме пациентите, че симптомите ще бъдат потиснати, но пълното излекуване често е непосилна задача!..

Хигиената на клепачите е изключително важна. Предписваме хигиенни кърпи за клепачи или бебешки шампоан за почистване на крусти и засъхнал секрет. Препоръчителни са топлите компреси и масажи, които спомагат за втечняването и изтласкването на гъстия мастен секрет на Мейбомиевите жлези.

Локалната и пероралната антибиотична терапия са важна част от успешното лечение.  Капките и мехлемите подпомагат елиминирането на бактериалната инфекция.

Локалната стероидна терапия е с доказан добър симптоматичен и противовъзпалителен ефект. Дозата постепенно се редуцира и терапията се прекратява при туширане на възпалението.

Тъй като голяма част от пациентите с блефарит изпитват сухота, овлажняващите капки допълват лечението. Винаги за предпочитане е употребата на изкуствени сълзи,  без консервант.

Разнообразното хранене и приемът на есенциални мастни киселини са силно препоръчителни. Омега-3 киселините подпомагат справянето с възпалителния процес и редуцират сухия синдром.

При пациентите, при които е доказан Демодекс, е установено, че употребата на шампоан и олио с чаено дърво за почистване на клепачите за най-малко 6 седмици има добър ефект.

                                                          Разговора води: Емил Рафаилов

Termometar.net търси рекламни консултанти: emilrafailov@abv.bg – оставете ваш телефон и ние ще ви потърсим!