Ваксини при хора с рак?…

68
проф. Панайот Куртев
проф.Панайот Куртев

Пандемията COVID-19, причинена от вируса SARS-CoV-2, продължава да има сериозно въздействие върху много хора, включително пациенти с рак и  техните семейства.

Ваксините (наричани още имунизации или ваксинации) се използват, за да помогнат на имунната система на човек да разпознае и защити тялото срещу определени инфекции. Вече се предлагат ваксини, които помагат за защита срещу COVID-19. Много експертни медицински групи препоръчват повечето пациенти с рак или анамнеза за рак да се ваксинират срещу COVID-19. Тъй като ситуацията при всеки човек е различна, най-добре е да обсъдите рисковете и ползите от получаването на ваксината COVID-19 с вашия лекар по онкологични заболявания, който може да ви посъветва. Обикновено се препоръчва да не се дават ваксини по време на химио- или лъчелечение – единственото изключение от това е грипната ваксина. Това е важно защото ваксините се нуждаят от реакция на имунната система, за да работят и може да не получите адекватен отговор по време на лечението на рака.

Живи срещу инактивирани ваксини

 За хората с рак: важно е да се знае, че има разлика между ваксината с жив вирус и тази с неактивен вирус. Като цяло, всеки със слаба имунна система не трябва да получава ваксини, които съдържат жив вирус. Има няколко ваксини, които съдържат живи вируси, които понякога могат да причинят инфекции при хора със слаба имунна система, които могат да станат животозастрашаващи.

 Безопасно ли е за пациенти с рак да получават някакъв вид ваксина?

Хората с рак (или с анамнеза за рак) могат да получат някои ваксини, но това зависи от много фактори, като вида на ваксината, вида на рака, който човек е имал (ако) все още се лекува от рак, и ако имунната им система работи правилно.

Три ваксини срещу COVID-19 са получили разрешение за спешна употреба (EUA) от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA):

  • Ваксината Pfizer-BioNTech е разрешена за хора на възраст 16 години или повече. Прилага се в 2 дози с интервал от 3 седмици.
  • Ваксината Moderna е разрешена за хора на 18 или повече години. Прилага се в 2 дози с интервал от 4 седмици.
  • Ваксината Johnson & Johnson (Janssen) е разрешена за хора на 18 и повече години. Прилага се като еднократна инжекция.

Ваксините Pfizer-BioNTech и Moderna съдържат информационна РНК (mRNA), която е вид генетичен материал. След като човек получи ваксината, и РНК попада в клетките в тялото и им казва да правят копия на протеина на „шип“ на вируса COVID-19 (протеинът, който обикновено помага на вируса да зарази човешките клетки). Това не причинява заболяване, но помага да се научи имунната система да действа срещу вируса, ако тялото е изложено на него в бъдеще.

Ваксината Johnson & Johnson (Janssen) съдържа аденовирус (вид вирус, който се различава от коронавируса, причиняващ COVID-19), който е променен в лабораторията, така че съдържа гена (парче ДНК) за COVID -19 протеин на шипа на вируса. След като аденовирусът навлезе в клетките в тялото, този ген казва на клетките да правят копия на протеина . Това задейства имунната система да разпознава и атакува вируса COVID-19, ако тялото е изложено на него в бъдеще. Аденовирусът в тази ваксина не е жив вирус, тъй като е променен, така че вече не може да се възпроизвежда в тялото (нито може да причини заболяване).

Някои ваксини за други заболявания съдържат променени версии на живите вируси, които причиняват болестите. Тези живи вируси не създават проблеми при хора с нормална имунна система. Но те може да не са безопасни за хора с отслабена имунна система, така че живите вирусни ваксини обикновено не се препоръчват за пациенти с рак. Наличните в САЩ ваксини COVID-19 обаче не съдържат тези видове живи вируси.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) направиха препоръки кои групи хора трябва да вземат ваксините първи. Държавите и други органи използват тези препоръки, за контрол на  разпространението на ваксината, въпреки че не е необходимо да ги спазват точно. (Всъщност някои държави са избрали да използват малко по-различни приоритети, когато решават на кои групи да се предлагат първо ваксините.)

Групите, препоръчани за получаване на ваксините, първо включват хора с по-висок риск (като здравни работници от първа линия, първи реагиращи и обитатели на старчески домове). Следват групи от хора с малко по-нисък риск (като хора на определена възраст, хора с определени здравословни състояния и хора, които работят в други основни професии) и т.н.

Пациенти с рак и хора с анамнеза за рак не са били включени в първата група хора, които CDC препоръчва да получат ваксините. Но хората с рак са включени в една от следващите приоритетни групи, която включва хора с определени високорискови медицински състояния.

Трябва ли пациентите с рак  да се  ваксинират?

Много експертни медицински групи сега препоръчват повечето хора с рак или анамнеза за рак да се ваксинират COVID-19, след като ваксината  е достъпна.

Основният проблем за получаването на ваксината не е дали тя е безопасна за хора с рак, а колко ефективна ще бъде тя, особено при хора с отслабена имунна система. Някои лечения на рак като химиотерапия , лъчетерапия, трансплантация на стволови клетки или костен мозък или имунотерапия могат да повлияят на имунната система, което може да направи ваксината по-малко ефективна.

Въпреки че все още няма конкретна информация за ефективността на ваксините при хората, лекувани от рак, възможно е ваксините да не са толкова ефективни при хора с отслабена имунна система в сравнение с хора със здрава имунна система. Въпреки това, експертите все още препоръчват повечето пациенти с рак да получат ваксината, тъй като тези с крехка имунна система са изложени на риск от тежко заболяване COVID-19, така че да получите дори известна защита от ваксината е по-добре, отколкото да нямате никаква защита.

                                   Коментар на проф.Панайот Куртев – онколог

Екипът на „Термометър“ търси спонсори – фирми.                                                           За да продължим да ви срещаме с видни представители на българската медицина. С една цел – повече медицинска грамотност и култура.

Email: emilrafailov@abv.bg