Възпалителни гинекологични заболявания

123

 

д-р Георги Златков, СБАЛАГ Майчин дом – София, докторант и асистент към катедрата по Акушерство и гинекология – МУ София

 

 

 

д-р Златков: .. „няма как да излекуваме вирусна инфекция с антибиотик“

Започваме разговора с особеностите на възпалителните гинекологични заболявания. Кои могат да бъдат следствията от тях?

Възпалителните заболявания на женските гениталии са сред най-честите причини пациентката да потърси помощ от своя акушер-гинеколог. Спрямо причинителя, възпалителните заболявания на женските гениталии могат да се разделят на бактериални, гъбични, вирусни и паразитни. Основните симптоми са сърбеж, парене, болка в интимната област, които могат да бъдат съчетани и с увеличено влагалищно течение с патологичен цвят и мирис. Хронифицирането на тези възпалителни процеси може да доведе до непрестанна тежест и болка ниско долу в корема, диспареуния (болка при полови контакти).                                                                      Възпалителните заболявания на женските гениталии са изключително сериозен проблем както от медицинска гледна точка, така и от социално-икономическа. Те могат да причинят трайни функционални увреждания на женските гениталии, които в крайна сметка да доведат до невъзможност за забременяване.

Накратко сега за бактериалните, гъбични, вирусни и паразитни заболявания…

Нормалната вагинална флора се доминира от лактобацилите. Те преобразуват глюкозата от клетките в млечна киселина и по този начин във влагалището се поддържа pH около 4. Това възпрепятства развитието на част от инфекциозните причинители. При лоша хигиена, спад на имунитета, прием на дадени медикаменти тази флора се нарушава и благоприятства развитието на инфекциозен процес. Половият път на предаване на инфекцията, дори при нормална микрофлора, също е застъпен и може да се каже, че най-патогенните микроорганизми се разпространяват именно по този начин. Независимо от причинителя, поради анатомичните особености на женските гениталии, възпаленията се разделят на инфекции на долния и горния генитален тракт. Долният генитален тракт включва вулва, влагалище и маточна шийка. Инфекциите на горния генитален тракт, наречени още тазово-възпалителна болест, засягат ендометриума, маточните тръби и яйчниците.

 

На какво се базира точната диагноза?  „Философията“ на лечението…

Диагнозата се поставя на базата на анамнезата, прегледа и микробиологичното изследване. Прегледът е изключително насочващ за вида и тежестта на инфекцията. При част от причинителите на инфекцията наблюдаваме типични находки и в голяма степен можем да бъдем сигурни в диагнозата. В други случаи, когато инфекцията е хронифицирала или пък се касае за комбинирана инфекция, клиничната картина е замаскирана. Това може да доведе до погрешна диагноза, съответно и погрешно лечение. Затова златен стандарт в диагностиката на възпалителните заболявания си остава микроскопското и културелно микробиологичното изследване. За съжаление, много често последното се пропуска поради финансови причини или поради самоувереността на лекаря. Но всъщност микробиологичното изследване ни дава най-много информация, като започнем от причинителя, преминем през микробното число и тежестта на инфекцията и достигнем до правилното лечение. А то винаги трябва да бъде етиологично, т.е. спрямо причинителя. Например, няма как да излекуваме вирусна инфекция с антибиотик. Продължителността се определя в зависимост от тежестта на инфекцията. И отново най-важното – винаги след приключване на лечението трябва да се извърши повторен преглед. Той задължително да включва и контролно микробиологично изследване.

 До какво води неглижирането на заболяванията, които коментираме?

По правило инфекциите на женските гениталии са асценденти т.е. от долния към горния генитален тракт. Съответно неглижирането на симптомите може да доведе до разпространяване на инфекцията и да се наложи дълго, скъпоструващо лечение. Понякога, за съжаление, дори при успешно лечение, възпалителният процес вече е довел до увреждане на нормалната анатомия. Това в последствие може да бъде причина за развитие на хронична тежест и болка ниско долу в корема, диспареуния, извънматочна бременност или стерилитет!

 Накрая – вредите от „лечението по комшийски“…

В никакъв случай не бива да се извършва самолечение на база едни и същи симптоми при приятелка или спрямо предишни инфекции. Такъв тип лечение може да се окаже не само неефективно, но и вредно. Може да доведе както до задълбочаване и хронифициране на инфекцията, така и до придобиване на резистентност към лечението.

Препоръките, които отправяме към пациентките са да спазват добра лична хигиена. Да използват бельо от естествени материи. Избягване на случайни незащитени полови контакти. Дори при най-малки съмнения за генитална инфекция да се обърнат към акушер-гинеколог. Никога да не прибягват до самолечение!….

                                       Разговора води: Емил Рафаилов