„Вълшебното хапче“ ?….

89
д-р Милан Цеков
д-р Милан Цеков

Напоследък все повече срещам в интернет пространството реклами за различни „вълшебни хапчета и мехлеми“, водещи до изчезване на разширените вени за максимално кратки срокове, а това не звучи сериозно. За да сме наясно какво точно представлява т. нар. варикоза, нека първо се запознаем с анатомията и физиологията на вените и разберем механизма на това заболяване.

Човекът има дълбока и повърхностна венозна система. Повърхностните вени са разположени между кожата и мускулните фасции. Дълбоките вени са разположени дълбоко под фасциите и повечето от тях са успоредни на артериите и имат същите наименования( например arteria Iliaka externa и vena Iliaka externa). По строеж венозните стени приличат на артериалните, но имат по-слабо развит мускулен слой и са по-тънки. Характерни за вените на долните крайници са джобовидните клапи по вътрешната им страна. Те осигуряват еднопосочно движение на кръвта и я подпомагат в движението ѝ към сърцето. Дълбоките и повърхностните вени са свързани помежду си.

В стената на дълбоките вени съдържанието на колаген варира. Вените на подбедриците са с повишено съдържание на колаген, което ги прави по-резистентни на варикозни промени. Централните вени са с повишено съдържание на съединителна тъкан и по-малко гладкомускулни клетки.

 При вродена слабост на съединителната тъкан и при клапна инсуфициенция се появява рефлукс в посока към повърхностните вени, повишаване на налягането в тях и постепенната им дилатация (разширяване). Наличието на разширени вени или така наречената варикозна болест (варикоза) е заболяване, което се проявява в неравномерно разширяване и змиевидно нагъване на подкожните вени на краката. Най-често се засягат повърхностните (подкожните) вени на долните крайници. Дълбоките вени са дълбоко под мускулните фасции, т. е. те са протектирани и са приспособени да понасят по-високо налягане от повърхностните вени. Разширяването на вените води до „преразтягане“ на мускулните влакна и колагена, което в напредналите стадии е необратимо, т.е., те не могат да се свият.

   В началните стадии на заболяването лекарствата наистина помагат, но в напредналите стадии при наличие на „големи вени“, те само могат да облекчат положението, но не и да ви излекуват варикозата.

                                Автор: д-р Милан Цеков, съдов хирург