Външно перде

69
д-р Владимир Петков

Птеригиумът или външното перде представлява доброкачествено разрастване на фиброваскуларна тъкан от конюнктивата върху роговицата. При напредналите случаи тази обикновено триъгълна гънка може да достигне до центъра на роговицата и това да влоши и зрението. Състоянието е по-често срещано при мъже и обикновено се наблюдава след 40-годишна възраст. Птеригиумът може да засегнат едното или и двете очи.

Пациентите често съобщават за зачервяване, дискомфорт, сълзене, сърбеж, дразнене, а при напредналите случаи и за размазване на зрението.

Птеригиумът се нарича още „болест на сърфистите“, защото случаите зачестяват при професии с излагане на прекомерни количества ултравиолетова (UV) светлина и запрашеност (например: фермери, рибари, заварчици и др.)

Диагностицирането на външното перде не е трудно- пациентите лесно се ориентират по  отличителния му вид и симптоми. Въпреки това, в ранните етапи може да се обърка с подобни други новообразувания на конюнктивата  като например пингвекула, която е с друга форма и растеж.

Птеригиумът често не създава проблеми и не изисква лечение. Въпреки това, могат да бъдат разгледани два основни терапевтични подхода, ако птеригиумът причинява дискомфорт или засяга зрението:

  • консервативно лечение: краткосрочната употреба на локални стероидни капки може да се използва за намаляване на зачервяването и възпалението. Когато сухотата е по-изразена, се използват изкуствени сълзи за поддържане на комфорта.
  • хирургично лечение- то е показано, ако зрението е засегнато или симптомите са особено проблематични. По време на операцията птеригиумът се ексцизира внимателно, като в зависимост от големината му може да се извърши и различни типове пластика на конюнктивата . Операцията се извършва с локална анестезия и възстановяването е бързо. Възможно е птеригиумът да се рецидивира след хирургично отстраняване, но това се наблюдава при малък процент от случаите.

С превантивна цел ние препоръчваме:

  • използвайте качествени слънчеви очила, които блокират ултравиолетовата светлина
  • препоръчителни са шапките с широки периферии, когато сте на открито
  • избягвайте излагане на дразнители на околната среда, например: дим, прах, вятър и химически замърсители
  • използвайте подходящи средства за защита на очите в работна среда.

   Автор: д-р Владимир Петков, офталмолог