Далекогледство

222

д-р Владимир Петков:“Най-сериозното усложнение на некоригираното навреме далекогледството е т.нар. мързеливо око“.

Кои могат да бъдат причините и какво представлява далекогледство?

Далекогледството или хиперметропията е рефрактивна грешка, при която светлинните лъчи се фокусират зад ретината, т.е върху ретината се проектира петно, а не точка. Вследствие на това се получава замъгляване на зрението. Хиперметропията се дължи основно на две причини: слаба пречупвателна сила на роговицата и лещата или къса аксиална дължина на окото. По-честа е осевата хиперметропия.

Защо 90% от новородените се раждат далекогледи? Какво следва от това?

Очите на новородените са с относително къса ос. Това предопределя и високия процент на далекогледите деца. С растежа на тялото и напредването на възрастта предно-задният размер на окото се увеличава, като до второто десетилетие от живота повечето деца израстват диоптрите си. Децата хиперметропи обикновено виждат ясно чрез напрягане на акомодацията, която е с голям обем- дете на 10 години може да акомодира в обем около 15 диоптъра. При по-силните степени на хиперметропия обаче необходимостта от непрекъснато акомодиране може да доведе до умора, а при някои деца е възможно да се развие и конвергентно съдружно кривогледство поради симултанното постоянно напрежение на конвергенцията.

От какво се оплакват пациентите?                                                                          

При по-ниските степени на хиперметропия отдалечените обекти изглеждат ясни, а близките обекти изглеждат замъглениПри по-високо далекогледство се получава замъгляване и за далеч. Пациентите с този проблем често съобщават и за напрежение в очите, умора, главоболие, парене и дискомфорт след продължително четене, писане, употреба на компютър или работа наблизо. Често е необходимо присвиване на очите за фокусиране.

До какво води далекогледството, което не е коригирано навреме?

Най-сериозното усложнение на некоригираното навреме далекогледството е т.нар. мързеливо око или амблиопия . Това състояние настъпва в детска възраст и може да доведе до по-ниско зрение на засегнатото око за цял живот. При амблиопията видимо непроменено и здраво око е с ниско зрение.  Среща се при всеки 2-3 от 100 деца. Амблиопията се развива, когато има разлика в диоптрите и в качеството на изображенията, възприети от всяко око поотделно.  Мозъкът „избира”  по-ясния образ  и пренебрегва замъгления, като при този процес се нарушава обемното, триизмерно възприятие на обектите  и се стимулира развитието на по-добре виждащото око за сметка на това с неясно зрение.

Често некоригираните рефрактивни грешки в това число и хиперметропията могат да допринесат за по-честата поява на ечемици.

Нормален процес ли е т.нар. възрастово далекогледство?

Да, с напредване на възрастта при всички ни намаляват възможностите за акомодация. Възрастовото далекогледство представлява именно това. То е физиологичен и закономерен процес, проявяващ се обикновено след 45-годишна възраст и се  дължи на намалената гъвкавост на лещата. Все по-голямо мускулно усилие се изисква за промяна на кривината й.  По този начин става все по-трудна бързата смяна на фокуса, когато се погледне към по-близък обект.

Стигаме и до методите за корекция – кое е общото между тях? Какво ги различава?

 Всички методи за корекция на далекогледството се базират на промяна на фокуса на лъчите, така  че да попаднат върху ретината и да се получи ясен образ. Очила или контактни  лещи са най-често срещаните методи за коригиране на далекогледство. За пациентите, които не желаят да носят очила или контактна корекция, средство на избор са и лазерните процедури. При тях с помощта на ексимерен лазер се ремоделира кривината на роговицата, като се премахва част от тъканта, тя става по-стръмна и силно пречупваща и по този начин се „изтрива“ рефрактивната грешка.  

При по-възрастни пациенти, при които освен хиперметропията е напреднало и възрастовото далекогледство, е възможно коригиране чрез  екстракция на лещата и имплантиране на изкуствена  мултифокална вътреочна леща.

Най-подходящата корекция се избира след обстоен разговор с лекуващия офталмолог, на база състоянието на очите и начина на живот на пациента.

Разговора води: Емил Рафаилов

email: emilrafailov@abv.bg