Дегенерация на макулата, свързана с възрастта – разговор с доц. Андрей Андреев – офталмолог

320

 

доц.Андреев: „Много важна е редовната профилактика на очното здраве“.

д-р Андрей Андреев
д-р Андрей Андреев

Какво заболяване е дегенерацията на макулата, свързана с възрастта?

Както подсказва името, това е заболяване, което засяга  централната част на ретината, а именно макулата. Това място има изключителна важност,  тъй като то отговаря за финото зрение- чрез макулата възприемаме детайлите на даден предмет, четем ситен шрифт, възприемаме цветовете. Важно е да се спомене, че макулната дегенерация не води до пълна слепота- нарушава се централното зрение, а периферното е запазено.

   Какво е отличителното при двата типа макулна дегенерация – „суха“ и „влажна“?

По-често срещана е сухата форма. Тя се свързва с прогресивно изтъняване на слоевете на ретината с възрастта. Често при този вид дегенерация са налице т.нар друзи. Те са струпвания на имунни и метаболитни  продукти между слоевете на ретината. При сухата макулна дегенерация  намалението на зрението е постепенен и бавен  процес. “Влажната” форма се среща при около 10% от всички пациенти с дегенерация на макулата. Характерно за нея е появата на нови съдове в и под ретината, т. нар неоваскуларизация.   Тези съдове, за съжаление, имат склонност към кървене и образуване на отоци. Така за кратък период пациентът може да загуби централното си зрение. Често това се случва след преболедуване или стресов момент за организма.

Какви са нарушенията в зрението?

Пациентите с дегенерация идват при нас обикновено с оплаквания от задълбочаващо се замъгляване на зрението, затруднения при четене, деформация на контурите и правите линии и др. Често съобщават за централно разположено сиво петно и промяна в цветоусещането.

Генетичната предизпозиция е основен рисков фактор за развитието на това заболяване. Обяснението?

Все още не е изяснена точната причина за появата на макулна дегенерация. В общия случай тя е резултат на естествения процес на стареене на организма. Доказано по-често се наблюдава развитие на болестта при фамилно обременени пациенти. Поради този факт в последните години усилено се работи в областта на генетичното лечение, като целта е заместване на дефектни гени и стопиране на процеса. За съжаление, на този етап генетичното лечение все още е в процес на проучвания и не се прилага рутинно в ежедневната ни практика.

От какво се определя успехът на лечението?

Много важно е навременното диагностициране на състоянието.  В началото, обикновено дегенерацията се проявява в едното око и постепенно с годините засяга и второто. Диагнозата се поставя въз основа на задълбочен преглед и оглед на очните дъна. Често в диференциално-диагностичен план се налага извършването на флуоресцеинова ангиография, ОСТ и други изследвания. Въпреки сериозния напредък на науката все още не разполагаме с универсално лечение на “сухата” форма на макулна дегенерация. Няколко международни проучвания описват благоприятните ефекти на каротеноидите, анти-оксидантите, цинка и омега-3 мастните киселини върху забавянето на заболяването. Пациентите често се тревожат, че зрителното натоварване задълбочава състоянието им и се въздържат от четене и гледане на телевизия, но за сега не е установена пряка връзка между тези дейности и прогресията на дегенерацията. Проучвания доказват и намаляване на риска от развитие на  макулна дегенерация при жени, прилагащи хормонозаместителна терапия след менопаузата.

При пациентите, при които е установена влажна форма на макулна дагенерация обикновено се прилага лечение с антиангиогенни средства (anti-VEGF). Те се поставят чрез инжекция  вътре в окото. Тази процедура се бори с причинителя на отоците и кръвоизливите, а именно нео-съдовете, за които вече говорихме.  Манипулацията по поставянето на лекарството в окото звучи притеснително, но е относително проста и пациентите не усещат никаква болка, тъй като прилагаме анестетик под формата на капки  за очи. На следващия ден болният идва на контролен преглед и веднага след това продължава с ежедневните си задачи и дейности без ограничения. Месец по-късно се проверява резултатът от проведеното лечение.

Много важна е редовната профилактика на очното здраве. Трябва да се следи и общото състояние – да се контролира кръвното налягане, холестерола, кръвната захар, диетата, тъй като всички те имат пряка връзка със зрението ни.

Разговора води: Емил Рафаилов