Децата и екраните – коментар на д-р Владимир Петков

147

Милиони деца използват компютри и дигитални устройства ежедневно. Това прави проблемът с новия вид натоварване на детските очи значим и важен за обсъждане и контрол. Продължителното стоене пред електронни дисплеи може да доведе до очен дискомфорт, размазване на образа и главоболие, сухота и други симптоми на зрителна умора. Тези проблеми може да са причинени от лошо осветление, отблясъци, неправилна позиция на тялото, недиагностицирани до момента зрителни разтройства или комбинация от тези фактори. Децата могат да имат същите симптоми като възрастните, но за разлика от възрастните, при тях има някои аспекти, които ги правят по-податливи към развитие на проблеми.

На първо място ще споменем склонността на децата да прекарват часове, занимавайки се с някоя интересна игра, без необходимата почивка. Това води до проблеми с акомодацията и дразненето на очите. Често при деца наблюдаваме и т.нар. спазъм на акомодацията, в резултат на продължителна фиксация на погледа в определена точка.

Дразненето се получава поради рядкото мигане и влошеното разпределение на сълзата по очната повърхност по време на концентрираното взиране в екрана. Често мониторът е разположен неправилно над нивото на очите.  В резултат се получава ретракция на горните клепачи и допълнително изсъхване и зачервяване на очите.

Децата са адаптивни и макар  това да има много положителни страни, обикновено кара малчуганите да игнорират проблемите. Децата често приемат замъгленото зрение за нормално, тъй като нямат база за сравнение и не съобщават на родителите си. Некоригираното високо далекогледство, например, може да доведе до умора в очите макар децата да успяват да виждат ясно. 

Тъй като компютрите обикновено са позиционирани за употреба от възрастни, мъниците често трябва да гледат нагоре. Това натоварва не са очите, но и опорно-двигателния апарат.

Прекомерното използване на електронни устройства доказано може да доведе и до проблеми със съня при подрастващите.

Съзнавайки, че в съвременното общество няма как да изолираме децата си от електронните устройства, често очните специалисти съветваме:

  • Подсигурете удобна и правилна позиция за детето си при работа с компютър- екранът трябва да е на 15 градуса под погледа, позата да е спокойна и отпусната.
  • Въведете правила- периодично детето трябва да става от компютъра на всеки 30 мин. и да гледа поне за 20 секунди обект в далечината.
  • Гледането на телевизия не е удачна почивка от компютъра и таблета.
  • Насърчавайте рисуването, четенето на книги, слушането на музика, разходката навън и игрите с другите деца.
  • Намалете отблясъците върху екрана от другите източници на светлина в стаята.
  • Не забравяйте профилактиката! Първи профилактичен преглед с активно участие на детето трябва да се осъществи около 3-годишна възраст. Втори профилактичен преглед се препоръчва преди детето да постъпи в първи клас.

Коментар на д-р Владимир Петков – офталмолог