Диабетна ретинопатия

380
д-р Андрей Андреев
д-р Андрей Андреев

доц. А. Андреев:  “Важен е контролът на кръвното налягане и липидите в кръвта

Какви промени настъпват в очите при диабетна ретинопатия?  Какво представлява?

Диабетната ретинопатия е коварно заболяване, което засяга голям процент от диабетиците обикновено след 10-тата година от началото на основното заболяване. Високите нива на кръвната захар водят до промени в кръвоносните съдове в тялото. Диабетната ретинопатия е микроангиопатия, т.е най-засегнати са малките съдове. Те се видоизменят, стават пропускливи и чупливи, запушват се.

При диабетната ретинопатия е нарушено храненето на ретината.  Хипоксията води до появата на артерио-венозни шънтове и нови кръвоносни съдове. Новообразуваните кръвоносни съдове са опит за реваскуларизация и се получават в отговор на отделения от хипоксичната ретина т.нар вазопролиферативен фактор.

Друга причина за болестните изменения при диабетна ретинопатия е нарушената пропускливост на малките съдове. При болните от диабет настъпва намаление в броя на периците, които представляват скелета на съдовата стена. Нарушават се междуклетъчните връзки и като последица се появяват кръвоизливи, ексудати и оток на ретината.

Сега кратък анализ на нейните две форми – непролиферативна и

пролиферативна – симптомите какви могат да бъдат?

Непролиферативната ретинопатия е началната форма на диабетната ретинопатия. Тя се характеризира с  интраретинен оток, микроаневризми, интраретинни кръвоизливи, микроисхемични полета, твърди и влажни ексудати, кистоиден едем в макулата. Пациентите съобщават за отслабване на зрението, възможна е деформация в образите. Степента на намаление на зрението зависи от ангажирането на макулата в процеса. Необходим е периодичен контрол на заболяването.

Пролиферативната ретинопатия е напреднала форма на  диабетна ретинопатия. При нея в зрителния нерв и увредената ретина започва развитието на нови кръвоносни съдове.  Неосъдовете са обхванати от фиброглиална тъкан, която дава основа за фибротичните вторични промени. Началните промени при пролиферативна ретинопатия са появата на големи исхемични полета в ретината, множество кръвоизливи и венозна микроангиопатия. Ако на този етап не се предприеме правилно лечение, прогресията на заболяването може да доведе и до отлепване на ретината.

Много важен въпрос – как може да се забави прогресията на заболяването?

За да забавят заболяването, диабетиците трябва да поддържат кръвната захар до 6.0 ммол/л. Важен е контролът на кръвното налягане и липидите в кръвта. Пушачите е препоръчително да спрат цигарите. Най-важно е редовното проследяване на състоянието на очите от офталмолог.                                                      

Следващ момент в нашия разговор – „философията“  на лечението…

Лечението на диабетно болните е продължителен, мултидисциплинарен процес. Очните усложнения от диабета третираме с перорални и интравитреални медикаменти, лазерни манипулации и хирургично лечение. Лазерната терапия е успешна в по-голямата част  от случаите, като целта при обработката на исхемичните зони с лазер е намаляване на общата нужда от кислород на останалата ретина. При засягане на макулата все по-голямо приложение намират инхибиторите на съдовия ендотелен растежен фактор, които се инжектират в стъкловидното тяло по определени схеми.

Хирургично лечение се налага при по-напреднали случаи, при които има усложнения като неоваскуларна глаукома, големи кръвоизливи, пролиферативна витреоретинопатия и отлепване на ретината. 

В обобщен план – какви са пораженията върху зрението при  диабет?

Неконтролираният диабет освен до диабетна ретинопатия и диабетен макулен едем, води също и до по-ранно развитие на катаракта. При някои пациенти диабетът е причина за глаукома, съдови оклузии и др. Всички тези състояния водят до намаление на зрението и влошаване на качеството на живот. За съжаление, колкото и да напреднаха методите на консервативно, лазерно и оперативно лечение, все още наблюдаваме запуснати случаи, при които се стига дори до загуба на зрението!

Доц.  Андреев, от какво се определя прогнозата при това заболяване?

За прогнозата на заболяването най-важно е навременното откриване и лечение.  От голямо значение е и постоянството от страна на пациента и лекаря. Хроничността на диабета налага промени в цялостния начин на живот на болния. Това е трудно, но е ключово за дългосрочното съхранение на зрението.

Разговора води:  Емил Рафаилов