Диабет и Ковид -19 ваксинация

33
доц.Лъчезар Лозанов

В последната година все по-често се поставя въпроса дали трябва да се ваксинират хората с диабет и крие ли това риск за влошаване на тяхното състояние или изява на бъдещи автоимунни заболявания.

Отдавна е доказано, че пациентите със захарен диабет значително по-лесно се заразяват от вирусни и бактериални инфекции, в частност и с КОВИД-19. Както сочат статистиките, така и нашата практика, те боледуват по-тежко, по-често попадат в интензивните отделения и по-често загиват от коронавирус. Но защо е така? Въпросът може да бъде разгледан в няколко направления.

Диабетът е заболяване, което засяга основно сърдечно-съдовата система, затова и честотата на инфаркти, инсулти и периферна съдова болест е по-голяма при тези болни. Повишената кръвна захар и хроничното възпаление, съпътстващо болестта засягат директно съдовата стена, водят до повишена съсирваемост, образуване на атеросклеротични плаки и тромбози. Съдовият ендотел, от друга страна, е  основния прицел на Ковид инфекцията. По този начин вирусът мултиплицира нарушенията и в без това увредените съдови стени.

От друга страна повишената кръвна захар доказано води до намалена имунната защита. По редица сложни патофизиологични механизми хипергликемията оказва негативен ефект върху Т- клетъчния имунитет с намалено образуване на интерферон- основната първоначална защита на организма срещу инфекции и върху В-клетъчния имунитет с намалено образуване на антитела.

На трето място захарният диабет тип 2 в 80% е свързан със съпътстващо затлъстяване, водещо до хронично възпаление на мастната тъкан и постоянно повишено ниво на някои цитокини. Да, същите цитокини, които предизвикват „цитокиновата буря“ при Ковид, т.е. цитокиновата атака върху организма е многократно по-голяма и с тежки последици. Като допълнение, затлъстяването също води до намален клетъчен и хуморален имунитет. Още един негативен ефект е по-затрудненото и по-повърхностно дишане при свръхтегло и честите прояви на сънна апнея, водещи до намалена кислородна концентрация в организма и повишен риск за инфекция.

Почти винаги в болнични условия лечението на Ковид изисква съпътстващо кортизоново лечение, което заедно с директния токсичен ефект на коронавируса върху бета клетките, секретиращи инсулин, водят до допълнителна декомпенсация на диабета, по-продължително и трудно лечение както на високата кръвна захар, така и на Ковид инфекцията.

Всичко това идва да покаже, че болните от захарен диабет са силно застрашени от корона-вирусната инфекция и това изисква задължително ваксиниране, с предпочитания към РНК ваксините. Дори с цената на няколкодневен дискомфорт, като лека болка, умерена температура и обща отпадналост.  Усложненията от самата инфекция често имат фатални последици за тях. За сега учените са категорични, че странични ефекти на ваксините към диабетно болните почти няма, а напротив, ползите са многократно по-високи от риска.

  Коментар на: доц. д-р Лъчезар Лозанов, д.м.

Екипът на „Термометър“ търси спонсори -фирми.                                                           За да продължим да ви срещаме с видни представители на българската медицина. С една цел – повече медицинска грамотност и култура.

Email: emilrafailov@abv.bg