юбилей

Емил Рафаилов 55 години в журналистиката – “изкуството” да бъдеш полезен

Не съм почитателка на клишетата, но всъщност повечето от тях се отнасят до истинни съждения. Затова, когато определят Емил Рафаилов за доайен на медицинската журналистика, не изпитвам и капчица съмнение, че това е точно така. Става дума за човека, който в продължение на 35 години е явление в националния радиоефир; предаванията му са знакови за слушателите на „Хоризонт“, „Витоша“, „Експрес“.  Зрителите пък го познават от телевизия „Евроком“. И едните, и другите, вярвам, са напълно единодушни за едно – Рафаилов, с неговия „Термометър“, е „бранд“, съчетание от все по-рядко срещащата се напоследък богата и прецизна езикова подготовка и култура на поведение пред камера и микрофон.

Тези умения винаги произвеждат доброто първо впечатление. Зад него обаче стои много солидна професионална основа, онази, която печели доверието на аудиторията, особено в деликатната сфера, из която Емил умело води своите събеседници, слушатели, зрители, читатели… Редом със собствения почерк в разговорите, силно застъпено в тях е и общовалидното философско начало. Не би могло да бъде другояче, когато става дума за здраве и живот. Затова той не се колебае да поставя въпроси, чиито отговори изискват от събеседниците му да проявят в максимална степен своя интелект и информираност. Във време, в което интернет се превръща в универсален източник за всевъзможна информация, Рафаилов я подлага на здравословна (в пряк и в преносен смисъл) критичност и се опитва да предложи най-добрите алтернативи.

С Емил се запознах в радио „Експрес“. В началото съвсем периферно, бях дочула, че води здравно предаване. Часовите пояси на нашите предавания се разминаваха, затова много-много не се и срещахме, но веднъж, пътувайки, попаднах на „Термометър“ и се заслушах. И как иначе при неговия характерен, изнесен, отчетлив тембър, който мигновено приковава! Няма никакво значение кой беше събеседникът му, по-важното е, че водещият звучеше по-компетентно и овладяно; насочваше слушателските въпроси и на практика „покри“ притеснението на госта си, който очевидно за пръв път сядаше пред микрофон. Тогава внезапно, по слушателски, реших, че Емил е учил медицина и си казах, че при възможност ще го питам защо не я практикува. Е, впоследствие разбрах, че е завършил друго, но продължих да си мисля, че медицината може и да е загубила евентуален блестящ кадър в негово лице.

Най-ценното обаче е, че Рафаилов и до днес залага на силната формула „Реализъм, интелигентност, компетентност“. Както и на ръководното начало: „За да направиш нещо, първо ти трябва да си Нещо“. Затова в съвременния ни дигитален свят сайтът му Термометър.нет продължава да е надежден навигатор в света на медицината. Място за среща с доказани авторитети! Далеч от опасното дилетанство! Малък оазис на интелигентното говорене и поднасяне на безспорна информация!  И макар и накрая, няма как да пропусна – убежище на безупречното книжовно българско слово, богато и вдъхновяващо; истинска школа за бъдещи журналисти във всяка една област.

Проф. д-р Ана Кочева, институт за български език – БАН