Ендокринология

Затлъстяване -II-ра част

Най-универсален терапевтичен подход е комбинацията диета с физически упражнения и промяна в начина на живот. Това са необходими елементи във всяка една част от спектъра на телесното тегло – за поддържане на нормална телесна маса, като най-чест и основен метод за лица с наднормено тегло, така и след ендоскопска процедура или бариатрична/метаболитна операция при болестно затлъстяване. Известни са десетки хранителни режими, най-общо категоризирани като умерено-нискоенергийни, нискоенергийни и много ниско-енергийни. Правени са проучвания, сравняващи хора със сходни показатели, подложени на различни „известни“ хранителни режими: глад, кето-диета, нискомазнинна-високовъглехидратна и нисковъглехидратна-високомазнинна диета, както и балансиран умеренохипокалориен режим осигуряващ около 1400-1600 ккал/дн. Степента на постигнато отслабване е била еднаква, но при първите два режима е постигната за 14 дни, а при последния – за около 3 месеца. Тъй като успоредно със загубата на килограми се забавя и основната обмяна, след прекратяване на диета и връщането на хранителни навици отпреди нея, се развива рязко наддаване  – така известния йо-йо феномен. В тази връзка целта на диетичния план е не само да способства за редукцията на телесното тегло, но също така и трайно да подобри хранителните навици на пациента. Това няма как да стане при наличие на тежки ограничения в енергийния или нутриентния набор. Освен това би причинило дефицити на важни вещества, като витамини и до влошаване в здравословното състояние.

 

По отношение на препоръките за физическо натоварване, то те зависят от вида му, възрастта и пола на спортуващите. При хора, водещи заседнал начин на живот дори малки натоварвания като разходки в близкия парк, ходене пеш до работа или извеждане на домашен любимец биха се отразили благоприятно на сърдечно- съдовия статус. В най-общия случай се препоръчват умерена физическа активност (бърз ход, джогинг) за 30 мин в 5 дни от седмицата и тренировки, изграждащи мускулатура в 3 дни.

С цел по-лесно придържане към диетата се прилагат редица медикаменти, действащи на различни механизми. Една част от тях потискат апетита  – базирани на вещества повлияващи директно центровете в мозъка, отговорни за хранителното поведение (Бупропион/Налтрексон, Фентермин/Топирамат). Други наподобяват естествени чревни хормони, които подобяват взаимодействието между инсулин и глюкагон и подтискат апетита. Това се известните Лираглутид, Семаглутид и Дулаглутид, чиято ефективност осигурява редукция на тегло от средно 7-10% за 3 до 12 месеца. Прилагат се както инжекционно, така и през устата, но поради способността им да намаляват нивата на кръвната захар са с основно приложение при лечение на захарен диабет тип 2. При хора с нормални нива на глюкозата се използват с повишено внимание отчитайки ползата и потенциалните рискове. Все още на пазара се предлага Орлистат, който блокира усвояването на мазнини в червата, извежда ги от организма и така намалява притокът на енергия. Неговата ефективност се оценява на около 2,9-3%.

Следващи методи за повлияване на наднорменото тегло в ниските степени на затлъстяване са ендоскопските процедури. Най-разпространени сред тях са стомашният ботокс и поставянето на стомашен балон. Тяхно голямо преимущество е, че са минимално инвазивни и с определена очаквана ефективност, изразена в процент загуба на телесна маса спрямо изходната. За съжаление те могат да се използват само ограничен период от време, а след това рецидив на затлъстяването се наблюдава в преобладаваща част от страдащите.

Бариатричната/метаболитна хирургия е най-ефективният и утвърден  метод за лечение на високите степени на болестно затлъстяване с трайни резултати. Към момента показани за оперативно лечение са всички пациенти с ИТМ > 35 кг/м2 и тези с ИТМ 30-35 кг/м2 на фона на метаболитно заболяване трудно за контрол, независимо от оптимизиран лечебен режим и множество неуспешни опити за намаляване и поддържане на теглото в норма също е показание за оперативно лечение.

През 2022 година световните организации, изследващи затлъстяването приеха горното становище, с което свалиха прага за степента на затлъстяване подходяща за бариатрична хирургия, поради високата ефективност на метода, подобряването на всички съпътстващи заболявания, ниската честота на усложненията, бързото възстановяване и трайността на постигнатите резултати, поради ниската честота на рецидив на затлъстяването след тях.

Лечението на затлъстяването е дълъг и сложен процес, тъй като по същество е битка с еволюционно закрепени механизми, отговорни за оцеляването на човешкия вид. Трябва да се разбере както от лекарите, така и от пациентите и техните близки, че не се касае за „слабоволие, лакомия и мързел“, а за сериозно хронично заболяване с потенциално летален изход. За успешното му лечение е нужен екип от лекари (ендокринолог, диетолог, хирург, гастрентеролог, пулмолог), медицинска сестра, психолози, кинезитерапевти и треньори, които да подкрепят болния човек в неговата битка.

На обществено ниво определящи остават усилията за повишаване здравната и двигателна култура на населението успоредно със създаване на условия за това (развитие на спортната база, нормативна регулация на съдържанието и качеството на хранителните продукти) особено за подрастващите.

Препоръки при затлъстяване:

  1. Затлъстяването е хронично рецидивиращо заболяване и се изисква лекарска помощ за овладяването му.
  2. Затлъстяването не е козметичен дефект, то е свързано с повишен риск от захарен диабет тип 2, сърдечно съдови и онкологични заболявания.
  3. Телесното тегло трябва да се контролира стриктно още от детска възраст ако са налице роднини със захарен диабет тип 2 или затлъстяване.
  4. Трябва да се потърси лекарска помощ ако е наддадено повече от 5% от изходното телесно тегло за период от 3 месеца.
  5. Не се препоръчва започване на хранителен режим, основано на популярни статии в медиите, тъй като не всички хранителни режими са подходящи.
  6. Хранителният режим насочен към редукция на повишеното телесно тегло трябва да се превърне в начин на живот.
  7. Не съществува „съвършен“ медикамент за лечение на затлъстяването, всички налични подпомагат спазването на подходящ хранителен режим, но без него са  неефективни.
  8. Медикаментите за лечение на затлъстяването имат странични ефекти, ето защо приложението им трябва да бъде назначавано и проследявано от лекар.
  9. При високостепенно затлъстяване или такова, усложнено със свързани заболявания, трябва да се обсъди хирургично лечение.
  10. В лечението на затлъстяването трябва да участва мултидисциплинарен екип: ендокринолог, в определени случаи хирург, диетолог, психолог, медицинска сестра и др.

Автор: д-р Венцислава Каменова, ендокринолог