Зрение при бебета

71
д-р Владимир Петков
д-р Владимир Петков

Вътреутробно развитие на очите

Още през четвъртата седмица от бременността започва изграждането на структурите на детските очи. Първо започва изграждането на зрителните нерви, които свързват очите с мозъка и по този начин предават възприетата информация към зрителния център. Почти по същото време започва развитието на клетките, които съставят лещата, с  която бебето ще се научи да фокусира обекти на близо и далеч.

Около месец по-късно (около 8-ма гестационна седмица ) започва формирането на ретината- слоят нерви клетки в задната част на окото, чрез които възприемаме светлината. До 16-та седмица малките очички започват да усещат светлината и да правят движения в отговор на светлинен стимул макар клепачите да са плътно затворени. До 26-та седмица очите на бебето ви са почти напълно формирани. Вече се разтварят и клепачите, когато малкият човек се събужда.

Множество проучвания доказват, че жизнено важен за очите по време на вътреутробното развитие е витамин А, който си набавяме с листните зеленчуци, някои плодове и млечни храни.

Наскоро учени доказват, че светлината е също много важна за развиващото се бебе. Макар изключително малки количества светлина на достига вътрематочно, се оказва, че тя е много важна за правилното развитие на очите. Данни показват, че определени очни заболявания се срещат по-честно при майки, живеещи в крайните северни райони, чиято голяма част от бременността е преминала през тъмната част на годината, така че разходките на слънчева светлина, разбира се, добра кожна защита, са силно препоръчителни.

Раждане: приспособяване към светлината и първи опити за фокусиране

След раждането бебетата са много чувствителни към светлината. Можете да забележите, че зениците на новородените са доста тесни, което ограничава количеството светлина, навлизаща в окото. Новородените виждат основно с периферното си зрение, тъй като централното им зрение все още не е функционално.

След 2-3 седмици с развитието на ретината зениците стават по-широки и малчуганите започват да различават тъмни и светли нюанси. Големи фигури и ярка светлина ще започнат да привличат вниманието им. Поради факта, че пеленачетата могат да фокусират на разстояние от 20 до 30 см., по-голямата част от това, което виждат, е с неясни очертания.

В края на първи месец детето ви ще започне да ви фокусира за кратко.

По-късно започва и усъвършенстването на координацията на зрението. В началото мъничетата още не са се научили да използват двете си очи едновременно, а понякога и ги кръстосват. Това често притеснява родителите, но обикновено до 4 – 5 месечна възраст бебетата се научават как да съгласуват погледните движения и кривене отшумява.

От два до четири месеца: фокусиране и следене на движещи се обекти

След 8 до 12 седмици малчуганите започнат да следят с очи движенията на хора и обекти. В началото, когато бебетата искат да преместят погледа си върху нещо, те местят цялата си глава, но от 2 до 4 – месечна възраст те започват да движат очите си самостоятелно със значително по-малко движения на главичката.

От четири месеца нататък децата започват да се пресягат и да взимат предмети, което бележи началото на координацията между очите и ръцете. По същото време зрителните способности на бебето вече са се развили до цветно зрение и така пред тях постепенно се разкрива един нов, вълнуващ свят.

От четири до шест месеца

След като бебетата са се научили да изправят главичка сами, да се преобръщат, да сядат и да се придвижват, започва усвояване на координация между тялото и зрението. Те придобиват способности за контрол над собствените си движения в пространството. Така четири до шестмесечните бебета стават експерти в координацията на очите и ръцете си, като започват сами да пият вода от биберона и да хващат свободно произволни обекти. Ръцете се превръщат в най-важното средство – започва се едно непрестанно пресягане към всичко, което виждат и могат да достигнат. Това е възрастта, в която те започват да правят опити за запомняне на нещата, които виждат.

До четвъртия или петия месец мозъкът на бебчетата вече се е научил да слива изображенията, идващи от лявото и дясното око, в единствен цялостен, обемен образ от двете очи. Осъзнаването на пространството и измеренията продължава да се подобрява, докато бебето се опитва да уцелва точно предмета, когато иска да  хване в ръка. По същия начин се подобряват уменията им за съсредоточаване и за контролиране на очите, докато се учат да сменят бързо и точно фокусирането на погледа. Нормалната визуална острота детето обикновено развива до достигане на шестмесечна възраст.

От шест до осем месеца

Повечето бебета започват да лазят в този период, което спомага за по-нататъшно усъвършенстване на координацията очи – тяло. Те се научават да преценяват разстояния и да си поставят визуални цели, като например, когато видят нещо интересно, да се придвижват до него, за да го вземат.

Тази внезапна осезаема свобода в движенията на детето позволява трупането на опит с нови предизвикателства, както и усъвършенстване на способностите за зрително възприятие, докато то сравнява ръста си с размерите на заобикалящите го предмети и осъзнава разликите в големината, формата и положението.

От девети до дванадесети месец: хващане и първи стъпки.

Около деветия месец бебетата като цяло могат добре да преценят разстоянието спрямо даден обект. Това е периодът, през който те започват да правят опити да се изправят. На около 10 месеца бебетата могат да преценят разстоянието достатъчно добре, за да хванат нещо между палеца и показалеца си. До деветия месец вероятно очите на детето ви са придобили своя постоянен цвят, макар да е възможно да забелязвате леки промени и след този период. До дванадесетия месец повечето бебета пълзят и се опитват да проходят.

От прохождащи до деца в предучилищна възраст

В предучилищна възраст (до 5-6 годинки) децата продължават да развиват сетивата си. Тогава за тях е важно да доусъвършенстват координацията между очите, ръцете и тялото си, да могат точно да определят на какво разстояние се намират околните предмети и да ги възприемат в техния обем. Подреждането на конструктор, подмятането на топка, оцветяването, рисуването, изрязването или сглобяването на играчки спомагат за развитието на всички тези важни способности у детето. Четете на децата си! Това също оказва положително влияние върху тях, защото развива въображението им и ги учи не само да гледат, но и да “виждат”.          

                                   Автор: д-р Владимир Петков – офталмолог