Ингвинална /слабинна/ херния

119

д-р Веселин Ивановд-р Веселин  Иванов
хирург в клиника по жлъчно-чернодробна,панкреатична хирургия и трансплантология  – ВМА – София

 

 

д-р Иванов: „При заклещените ингвинални хернии най-често трябва да се реагира веднага и да се потърси хирургична помощ“.

Кои са проявите на ингвиналната херния?

В началото хернията се проявява като тежест и дискомфорт в слабинната област и то предимно след физическо натоварване или продължително статично натоварване, докато при по резки движения/скачане , кихане,кашляне и др./ се проявява като режеща болка, която бързо отшумява. Пациентът забелязва  мековата подутина в слабинната област в право положение и при натоварване, която при покой на тялото изчезва спонтанно. С времето тя има свойството да увеличава размера си, като с това право пропорционално намалява болката, но се появяват смущения в ритъма на дефекация, поради навлизане на тънкочревни и дебелочревни бримки в сака. Също така могат да се появят и микционни смущения ако ангажира пикочен мехур.С времето тя може да достигне  големи  размери.

До каква степен е изяснен механизмът на нейното образуване?

Физиологията на ингвиналния канал – когато се повиши вътрекоремното налягане организмът има защитни механизми, които предотвратяват образуване на херния в слабинната област. А това са: косият ход на слабинния канал;  спускане надолу на вътрешния кос коремен мускул при натоварване;  изтегляне на вътрешния отвор на слабинния отвор нагоре и в страни  с помощта на трансверзалния мускул; разширение на страни на правия коремен мускул;  съкращение на кремастерния мускул;  напълването с кръв на плексус Пампиниформис. Всичко това води до защита на слабинния отвор от образуването на херния. Причините за появата на хернията са много. Няколко основните: изправения стоеж на тялото; незатворен напълно процесус вагиналис перитонеи; отслабване на естествените защитни механизми на организма; хронично или остро повишаване на вътрекоремното налягане; промени в колагена на съединителната тъкан. С течение на времето/възрастта/ се проявяват различни фактори. При деца се появява когато преобладава вродената недостатъчност на коремната стена. При възрастните, когато постепенно настъпва отслабване на тъканите. Физическите упражнения, работа, вдигане на тежести не са причина, а само провокират изявата на болестта. Също така гимнастиката и фитнеса не могат да заздравят или укрепят слабата зона.

Какво е характерно за едностранните и двустранни слабинни хернии?

При образуването на хернията се получава нарушаване на целостта на фасциите на коремната стена /при слабост на съединителната тъкан или при екстремно повишаване на налягането в коремната стена/, тогава се получава излизане на органи в подкожието без да се нарушава целостта на перитонеума, който образува херниалния сак, който може да е един а може и да са повече.  Според това делим херниите на еднокамерни и многокамерни. Най-често ингвиналната херния се проявява като едностранна и с времето може да стане  двустранна. Много рядко е да е първично двустранна. Също така често срещано  явлението  е  при едностранна слабинна херния след нейното укрепване да се появи  херния контралатерално. Това най-често се дължи на повишеното интраабдоминално налягане и вече укрепена коремна стена от едната страна.

Стигаме до хирургичното лечение – кога лапароскопският подход е възможен и още – кога конвенционалната хирургия е единствено приложима?

Според новите  международни насоки на групата HerniaSurge се препоръчват само конвенционалната техника с платно по метода на  Lichtenstein и лапаро-ендоскопските  техники с платно  TEP и TAPP като техники за възстановяване при операция на ингвинална херния.При  мъжете  с първична едностранна ингвинална херния  ТЕП или TAPP техниката се препоръчва поради по-малък риск от хронична болка и по-малко следоперативни усложнения. Условието е  хирург  с опит. В насоките се препоръчва най-добрата отворена техника с платно  на Lichtenstein като алтернатива.  При жени  се  препоръчва  лапаро-ендоскопски ремонт (TEP, TAPP)  с херния на слабините, при условие че е налице опит.  При големите ингвиноскротални хернии отворената техника по  Lichtenstein. Също така при увредени пациенти с тежка сърдечна патология и други придружаващи заболявания отворената техника с местна или регионална анестезия.

Защо заклещената херния трябва по възможно най-бърз начин да бъде отстранена?

При заклещените ингвинални хернии, най-често трябва да се реагира веднага и да се потърси хирургична помощ.  В първите 2 до 3 часа от заклещването е възможен опит за репозиция /наместване/ на хернията. При невъзможност се преминава към оперативна интервенция. Интра оперативно се преценява, след освобождаване на съдържимото дали са витални чревните бримки и оментума, и ако се прецени че не са витални се налага тяхната резекция.

При спешна ингвинална херния, без замърсяване на оперативното поле, може да се извърши лапаро-ендоскопска или операция по  Лихтенщайн.

Когато при спешна ингвинална реконструкция е необходима резекция на червата или е налице замърсяване, са възможни различни подходи в зависимост от конкретната ситуация. Пластиката със собствени тъкани  на херния , възстановяване по метода  на Shouldice  или   на Лихтенщайн с биологична или биосинтетична мрежа се препоръчва.

                                                                           Разговора води: Емил Рафаилов

 

Termometar.net търси рекламни консултанти: emilrafailov@abv.bg -оставете ваш телефон и ние ще ви потърсим!