Онкология

Карцином на ларинкса

проф.Панайот Куртев

Има го най-вече при хора над 50 години. Рисковите фактори включват тютюн и/или алкохол. HPV е открит в подвидове рак на ларинкса. В допълнение, някои фактори в хранителния режим и експозиция на дървесни стърготини, азбести и никел са доказани етиологични фактори. Съотношението мъже-жени при рака на ларинкса е 4.5:1, с пикова честотност в шестото десетилетие от живота. Това заболяване е с 50% по-често сред афроамериканците, отколкото сред белите и 100% по-често при белите, отколкото при  латиносите и азиатците. Над 95% от видовете рак на ларинкса са сквамозни клетъчни карциноми.  Колкото повече нараства продължителността на живота, броят на засегнатите от рак на гърлото също се множи. Сред тях и процентът непушачи. Ранните сигнали за злокачественото заболяване следва да се разпознават и лекуването да стартира по най-ускорения начин.

Туморът се развива предимно в зоната на ларинкса и най-ощетени са тези, които често имат някакви инфекции в устната кухина. Те с лекота подминават отделните симптоми, считайки ги за обичайно инфектиране. Обикновено такава е реакцията при поява на ранички или кървящи венци.                                                         Ракът на ларинкса може да бъде супраглотисен, глотисен и/или субглотисен.                 Рядко, но не невъзможно е и други видове рак да бъдат установени първо в ларинкса, примерно лимфома, левкемия и миелома.
Голяма част от заболяванията на ларинкса изобщо не са рак. Те са доброкачествени тумори и имат симптоми, близки с раковите.        

Кои са началните симптоми на рак на гърлото?                                                       Има достатъчно неприятни белези, по които би могло да се съди за болестта:

  • Всякакви образувания и промени в устата, които не отминават до 2-3 дни. Различни ранички, язви, кървене или забележими петна по езика.
  • Загуба на килограми, без видима причина. Постепенно засегнатите губят апетита си, спират да чувстват глад, тъй като не се справят с дъвченето.
  • Болка. Традиционно тя е постоянно усилваща се и е съсредоточена предимно при преглъщане и сдъвкване на храната. Нетърпима болка възниква и в ушите.
  • Бучка в гърлото. При усещане за нещо заседнало в гърлото, трябва да се мисли за специализирана консултация. Още по-наложително е, ако е съпроводено с парене, кашлица, трудно преглъщане или плюене на кръв.

Лечението на рака на ларинкса е хирургично, лъчетерапевтично и химиотерапевтично. Отделните видове лечение са в зависимост от хистологията на тумора , стадия на туморния процес, състоянието на болния.

Коментар на проф. Панайот Куртев, онколог