КАТАРАКТА или ГЛАУКОМА?

79

 

 Катарактата /перде/ и глаукомата са две социално значими заболявания, които водят до понижаване на зрението при много хора.

Съществената разлика между тях е, че при катаракта това намаляване на зрението е преходно и може да бъде възстановено. При глаукома загубата на зрение е необратимо.

Субективната симптоматика при катаракта е постепенно намаляване на зрението обикновено в едното око. Намаляването е прогресивно и до загуба на т.нар. качествено зрение се стига бавно в продължение на много месеци или години. Друг симптом, който може да имаме при прогресиране на катарактата са светлите ореоли около източниците на светлина.

При простата откритоъгълна субкомпенсирана глаукома със слабо повишено вътреочно налягане симптомите са същите, както при катаракта.

Механизмът на намаляване и загуба на зрение при катарактата е свързан с помътняването и загубата на прозрачност на лещата. Оперативната интервенция и отстраняването на помътнената леща и нейното заместване по време на операцията с имплант, възстановява на 100% намаленото зрение, свързано с катарактата.

За съжаление намаляването на зрението при пациенти с глаукома е свързано с атрофични промени, които настъпват в зрителния нерв. Тези промени са необратими и дори след поставяне на диагнозата. Да се започне лечение или да бъде направена операция за компенсиране на очното налягане, зрението не може да бъде възстановено.

Най-честата причина, която може да доведе до грешки е, че обикновено хората решават, че очилата са им слаби или просто имат нужда от такива. Отиват в оптичен магазин, където в последно време се извършват прегледи за корекция на зрението, сменят очилата си след не особено задълбочен преглед и рещават, че въпросът е решен. За съжаление в някои случаи и на преглед при лекар /личен или очен/ на пациента се казва „…имаш катаракта и за това зрението ти намалява…”. Катарактата не е спешна операция, когато качеството на зрението се влоши дотолкова, че ви пречи, отидете на операция.

При пациенти с катаракта забавянето на оперативната интервенция по една или друга причина не е фатална. При глаукомата е фатално за зрението на пациента.

Именно поради относително еднаквата симптоматика на катарактата и простата откритоъгълна глаукома пациентите над 40-годишна възраст задължително трябва да се подлагат на профилактични прегледи, при които да бъде измервано очното налягане и проследявано състоянието на зрителния нерв. Много важна роля могат да имат тези прегледи и поради факта, че тези две социално значими заболявания при някои хора могат да протичат едновременно.

В заключение бих препоръчал на пациентите да не се самодиагностицират.  Да не си поставят  диагноза, четейки в интернет. Да ходят редовно на профилактични прегледи, за да не настъпят необратими последици.

Автор д-р Петър Димков – офталмолог,Александровска болница- София

Termometar.net търси рекламни консултанти: emilrafailov@abv.bg -оставете ваш телефон и ние ще ви потърсим!