Катаракта и вътреочни лещи

255
д-р Андрей Андреев
д-р Андрей Андреев

доц.А.Андреев: „Оперативното лечение на катаракта е от манипулациите с най-добър краен ефект….“

Защо катарактата е основната проява при стареенето на окото?

Както косите посивяват, така и очните структури с годините стават все по-малко прозрачни. Възрастовите процеси в лещата напомнят на растежа на ствола на дърветата. С времето структурата на лещата се уплътнява и с това тя постепенно помътнява.  Ултравиолетовите и инфрачервени лъчи, пушенето и някои медикаменти са рискови фактори за развитието на перде. Симптомите, които водят пациентите в клиниката са разнообразни и най-често включват неясно и замъглено зрение, трудности при четене и работа с компютър, повишена чувствителност при заслепяване и проблеми при шофиране, виждане на предметите двойни,  “кръгове” около светлинни източници и др.

Какви резултати дава хирургичното лечение на катарактата?

Лечението на катарактата се състои в хирургично отстраняване на помътнената леща и заместването й с изкуствена, прозрачна леща. Съвременното лечение се извършва чрез т.нар факоемулсификация, която представлява ултразвуков метод на „разбиване” и премахване на пердето през микро 2-2.5мм  разрез. Това дава възможност за по-бързо възстановяване и по-добри оптични резултати. Оперативното лечение на катаракта е от манипулациите с най-добър краен ефект. Често наблюдаваме чудото сляп пациент веднага след интервенцията да прогледне. Това носи голямо удовлетворение и радост, както на пациента, така и на хирурга.

Сега за лещите – най-напред монофокалните – предимства и недостатъци.

С напредването на оптиката и технологиите в офталмологията навлизат все по-нови видове вътреочни лещи и дизайни. Класиката си остават монофокалните лещи, които все още са и най-използваните в страната ни.  Идеалната оптична система е еднофокусната и този тип лещи са проектирани така, че да осигурят възможно най-ясно зрение на една дистанция. При избора на такава леща в разговора с офталмолога се взема решение за коя точно дистанция да се изчисли диоптричната сила на лещата. Възможностите са за далеч, за средни дистанции или за близо, в зависимост от ежедневните дейности на пациента и навиците му до момента на операцията. Повечето хора, които избират монофокални вътреочни лещи гледат надалеч без очила.  Използват корекция за четене и работа на компютър, което може да се разглежда, като техен недостатък.

Важна „екстра” в по-високите класове монофокални лещи е и т.нар „жълт филтър” или филтър за късовълновата синя светлина, която според редица проучвания е от водещите фактори отговорни за дегенерацията на макулата.

Роговичният астигматизъм е друг фактор, който трябва да се вземе под внимание, тъй като той може да възпрепятства ясното зрение. На пациентите с умерен до висок астигматизъм обикновено се препоръчват торични вътреочни лещи, с които се коригира тази рефрактивна аномалия.

Какви са възможностите на мултифокалните лещи?

Както става ясно от името им, мултифокалните лещи имат няколко фокуса. Това позволява ясно виждане както на близки, така и на далечни обекти. Освен това някои мултифокални лещи могат да коригират и средната дистанция. Този тип лещи дават ясно зрение без очила в 70-80% от случаите, което е голямо удобство за някои пациенти и професии. Важно е да споменем и някои от недостатъците на тези лещи. Често оперираните с такъв тип леща съобщават за отблясъци и ореоли около светлини. Повечето хора се приспособят доста лесно, но тези, които често шофират през нощта или трябва да се фокусират върху фини детайли наблизо, може да бъдат по-доволни от монофокалните или лещите с елонгиран фокус.  Също така, мултифокалните лещи намаляват контрастната чувствителност и не са подходящи за пациенти след лазерни корекции или при дегенеративни процеси в ретината или зрителния нерв.

Каква характеристика ще направите на лещите с удължена дълбочина на фокуса?

Лещи с удължена дълбочина на фокуса (EDOF- expended depth of focus) осигуряват далечната и средната дистанция на виждане. Предимството на тези лещи е, че не компрометират количеството светлина, което навлиза в окото, за разлика от дифрактивните мултифокални лещи и по този начин зрението не се влияе толкова много от осветеността на помещението.

Разговора води: Емил Рафаилов

 Екипът на „Термометър“ търси спонсори -фирми.                                                           За да продължим да ви срещаме с видни представители българската медицина.      С една цел – повече медицинска грамотност и култура.

Email: emilrafailov@abv.bg