Очни заболявания

Катаракта

д-р Александрина Гъцева, очна болница „Зора“: “Катарактата може да засегне както едното, така и двете очи, но в различна степен”

Kакво представлява катаракта ( вътрешно перде)?

Катарактата или т.нар „вътрешно перде“ е състояние, характеризиращо се с помътняване  на  човешката леща, която нормално е прозрачна.Това е социално-значимо заболяване, една от водещите причини за обратима  слепота и  нарушено зрение в световен мащаб, срещащо се най-често при хора на възраст над 60 години.  Нормалният процес на „стареене ” на собствената леща е свързано с натрупването на протеини и захари в нея, което се случва през целия ни живот. Намалената прозрачност на лещата  пречи на светлината да достигне до ретината, така че  да се получи ясен образ.Освен възрастта съществуват и други рискови  фактори за развитие на катаракта – очна травма, прием на медикаменти (най-вече стероиди, амиодарон), захарен диабет, възпалителни процеси на окото, УВ-лъчи, радиация, генетична предизпозиция, тютюнопушене.

Какво трябва да знаем за характерната симптоматика?

Катарактата може да засегне както едното, така и двете очи, но в различна степен. Макар  бавен и безболезнен,  процесът на помътняване на лещата може да доведе до осезаемо замъгляване, което от своя страна води до влошаване качеството на живот на пациента и затруднение при извършване на ежедневните дейности.

Началните степени на катаракта обикновено протичат безсимптомно,  но с напредване на процеса пациентите съобщават най-често за:

  • замъглено виждане
  • двойно виждане
  •  нарушено нощно виждане
  • нарушение във възприятието за цветове
  • заслепяване от силна светлина
  • честа смяна на диоптъра

Кога става задължително да бъде оперирано вътрешното перде?

Оптималното време за оперативна интервенция при катаракта е строго индивидуално за всеки пациент и зависи от степента на „зрялост” на собствената леща, намаление на зрението и личен избор на пациента. От друга страна все пак трябва да се съобразим и с придружаващите заболявания при тези болни в случай, че са на лице. Когато се установи висока степен нарушение на зрението, водещо до дискомфорт и затруднение при извършване на ежедневните дейности и шофиране, оперативното лечение е показано и не бива да бъде отлагано. Това разбира се става след обстоен офталмологичен преглед и консултация със специалист.

Какво включва лечението на катаракта?

Лечението на катаракта е една от най-честите хирургични интервенции в офталмологията с висок процент успех и безопасност. Няма друг вид терапевтичен метод за лечение при пациентите, страдащи от тази честа патология.

Извършва се т.нар факоемулсификация – съвременна техника на избор, при която през много малкък разрез помътнялата леща се раздробява на малки части чрез ултразвук или лазер, аспирира се и се заменя с изкуствен, предварително прецизно изчислен имплант (изкуствена вътреочна леща), който остава за постоянно в окото. Съществуват различни по характеристика лещи и техният избор зависи от индивидуалните нужди , желания и очаквания на пациента. Те биват еднофокусни, многофокусни, с удължена

дълбочина на фокуса, лещи коригиращи астигматизма.

До каква степен и защо е нормално зрението да бъде замъглено след операцията?

Чувството за замъглено зрение, дразнене и дискомфорт през първите няколко дни до седмици е напълно нормален процес,като тези оплаквания изчезват след като мине възстановителният следоперативен период. Това зависи до

голяма степен от твърдостта на пердето и продължителност на използване на енергията, нужна за неговото раздробяване. Колкото по-напреднала е катарактата, толкова изразходваната ултразвукова енергия е по-голяма, а от там и времето за възстановяване на зрението се удължава. Трябва да се има и предвид процеса на приспособяване на окото към имплантираната вътреочна леща.

При правилно спазване на инструкциите, следоперативният режим и поставяне на предписаните от вашия очен лекар капки се очаква постепенно подобряване на зрението с всеки изминал ден. Важно значение имат възстановителнте възможности на всеки организъм, които са строго

индивидуални и различни за всеки пациент. Редовните контролни прегледи са от изключителна важност за следоперативното проследяване и добър терапевтичен резултат.

 Разговора води: Емил Рафаилов