Кератоконус

24

          Кератоконусът ( КК ) представлява дистрофия на роговицата ( предната прозрачна част на очната ябълка), която се характеризира с прогресивно неравномерно парацентрално изтъняване на стромата, в резултат на което кривината й се деформира под формата на конична ектазия ( издутина ). Ангажират се и двете очи, макар и не в еднаква степен. Може да се появи във всяка възраст, но рядко се диагностицира преди пубертета поради продължителното безсимптомно протичане. Засяга 0,5% от населението и се изявява до 30- 40-годишна възраст. Промените прогресират в рамките на 10 и повече години като причиняват влошаване на зрението отначало поради появата на неправилен астигматизъм, а по-късно и на мътнини.

Пациентите се оплакват от:

 • Замъглено зрение или разкривяване на образите.
 • Необходимост от честа смяна на очилата за корекция на късогледството и астигматизма.
 • Повишена светлочувствителност към ярка светлина, наблюдаване на ореоли около светлинни източници, което причинява проблеми с нощното шофиране.
 • Внезапно влошаване на зрението или замъгляване.

Диагностицира се посредством:

 • Определяне на зрителната острота – визус.
 • Кератометрия – измерване силата на пречупване на роговичните меридиани.
 • Биомикроскопия – изследване на рогоговицата при съответно увеличение и подходящи оптични срезове.
 • Корнеална топография – високоспециализирано изследване при което роговичната тъкан се представя посредством роговични карти. Служи за отдиференциране на преден от заден кератоконус, за контрол на прогресията както и за проследяване на ефекта от провежданата терапия.

Рискови фактори:

Фамилна обремененост – един на всеки 10 пациенти с КК има родител с КК.

Навик да разтъркват очите си – честата хронична механична травма води до преразтягане на изтънената и с неравен контур роговица.

Очни заболявания и аномалии – вернален кератоконюнктивит, синя склера, аниридия, ектопия на лещата, амавроза на Лебер, пигментен ретинит.

Състояния при които има предпоставка за слабост на съединителната тъкан – синдром на Мафран, Елерс-Данлос, синдром на Даун, пролапс на митралната клапа, остеогенезис имперфекта.

Пациенти с атопичен терен – сенна хрема, бронхиална астма, дерматити.

Усложнения:

Хидропс – внезапно остро влошаване на зрението, което води до оток на роговицата в съответната зона. Състоянието е обратимо в рамките на дни.

Цикатризация – оформяне на уплътнена мътнина или ръбец с неправилна форма и дебелина, което трайно влошава зрението.

Лечение:

1. Консервативно:

  а) Очила с подходяща астигматична корекция в началните стадии.

  б) Меки контактни лещи при по-ниските степени на астигматизъм.

  в) Твърди контактни лещи в по-напредналите случаи.

          2. Оперативно:

 а) Крослинкинг ( CXL ) – третиране с рибовлавин ( вит. В2 ) и последващо облъчване с ултравиолетова светлина с цел биомеханично стабилизиране и изграждане на нови колагенови връзки между отделните слоеве на роговицата.

 б) Керарингове – поставяне на специални полулунни пръстени от инертен материал интрастромално с цел доколкото е възможно да се оплоскости най-стръмната част от роговицата, което води до редукция на астигматизма.

 в) Епикератопластика – трансплантация само на повърхностни слоеве на роговицата при непоносимост към контактните лещи и немного плътни и дълбоки роговични мътнини.

 г) Кератопластика – само в около 10-15%  от случаите със значителна цикатризация и трайна загуба на прозрачност се прибягва до перфоративна кератопластика. Рядко са описани случаи на отхвърляне на трансплантата.

          Препоръки:

 • Изграждане на здравословни навици в грижата за очната хигиена.
 • Ранно насочване към специализирана офталмологична помощ при бърза прогресия на късогледството.
 • Редовен контрол от офталмолог.

Автор: д-р Златка Ямболиева, офталмолог