Кога да отидем при очен лекар?

151
д-р Владимир Петков

Болният човек е тревожен и често се лута към кого да се обърне за помощ и подкрепа. Дали главоболието е от очите, дали замъгляването е заради кръвното налягане, дали очите сълзят заради алергията и т.н.

Профилактиката е най-доброто лечение. При тези прегледи офталмологът преценява индивидуалния риск от заболяване на база възрастта, фамилната анамнеза, общите заболявания и дава насоки за последващи прегледи в точното време.

Очният лекар може рано да диагностицира начални промени от очни заболявания и да предприеме мерки за профилактика и защита на зрението. Много болести на очите са безсимптомни. Често ги наричаме ”тихи крадци”.  Това определение важи за потенциално ослепяващи страдания като глаукома, свързаната с възрастта макулна дегенерация, очен меланом и др.

От детска до по-късната възраст препоръчителните профилактични очни прегледи са както следва: между 6-ти и 12-ти месец от раждането очите на всички бебета трябва да бъдат прегледани насочено от педиатър или от очен специалист. Първи профилактичен преглед с активно участие на детето трябва да се осъществи около 3-годишна възраст. Втори профилактичен преглед се препоръчва преди детето да постъпи в първи клас. Алармиращи симптоми, които да насочат родителите  по-скоро към очен специалист са:
1. Детето сяда твърде близо до телевизора.
2. Държи книгата много близо.
3. Криви си главата, за да вижда по-добре.
4. Присвива си очите и е чувствително към светлина.
5. Често има сълзене.
6. Затваря едното си око, за да чете или гледа телевизия.
7. Избягва занимания, които изискват по-добро зрение наблизо или надалеч.
8. Оплаква се от главоболие или уморени очи .

В училищна възраст при липса на оплаквания очният преглед трябва да бъде провеждан на всеки 2 години. Децата, които имат очни проблеми, трябва да бъдат преглеждани според лечебния план на очния специалист, който следи състоянието.

Повечето млади хора имат здрави очи, но също се нуждаят от очни грижи. Американската академия по офталмология препоръчва поне един профилактичен преглед на очите между 20 и 40-годишна възраст.

След 40-годишна възраст препоръчителните очни прегледи без наличие на оплаквания са на всеки 1-2 години.От изключителна важност е проследяването на хронично болните.  Диабетиците, например,  задължително подлежат на очен преглед с оглед на очните дъна поне веднъж годишно, като това е основата на правилното и навременното лечение на съдовите промени при диабетна ретинопатия.

Нека се спрем и на някои от симптомите, които трябва да ни накарат бързо да потърсим офталмолог. Замъгляването на зрението и промяна в диоптрите може да се дължат просто на преумора, но често съпътстват и болести, засягащи оптичната част на окото като катаракта, кератоконус и т.н.

Внезапна загуба на зрение трябва да се провери веднага! Дори това да се случи за секунди и след това зрението да се върне, е препоръчителна консултация с офталмолог, тъй като това може да е симптом на потенциално ослепяващо състояние.                                                                                                                             Поява на плуващи мътнини, пелена пред очите или светкавици могат да сигнализират за сериозен проблем като разкъсване и потенциално отлепване на ретината.Тежест и болка в очите се среща при голям брой очни и извъночни заболявания, но винаги трябва да се консултира и с офталмолог за изключване на глаукома, увеит и др.

Двойното виждане е друг алармиращ симптом. То понякога е сигнал за системни мозъчни състояния или увреждания и изисква консултация и с невролог.            Важно е винаги да се потърси спешна офталмологична помощ след нараняване на очите, тъй като очните травми са сред водещите причини за слепота. Очните инфекции също не са за пренебрегване. Червеното, болезнено око, дразненето от светлина са все  алармиращи симптоми, които трябва да бъде уточнени от очен специалист.

Коментар на д-р Владимир Петков – офталмолог

Екипът на „Термометър“ търси спонсори – фирми.                                                            За да продължим да ви срещаме с видни представители на българската медицина. С една цел – повече медицинска грамотност и култура.

Email: emilrafailov@abv.bg