Кога да се обадим на тел. 112 ?

59

В последните години назрява проблемът с медицинската спешност. Налице са редица неясноти и неразбории, свързани както с неразбирането на въпроса: що е медицинска спешност от страна на пациентите, така и с недостатъчната организираност на здравеопазването да посрещне нарастващите нужди на населението от спешна медицинска помощ. Нека се опитаме да внесем известна яснота по този наболял въпрос.     Тук е мястото да споменем, че над 60% от обажданията на тел. 112 са или фалшиви, или плод на панически атаки , или резултат от страхово-тревожни психически състояния. Това е печална статистика? Проблемът се корени в психо- социалния статус на все по- застаряващото  ни население. Много възрастни хора живеят сами и изпитват постоянен страх за своето здравословно състояние. Същото се отнася и за млади родители, които се страхуват за своите деца. Психопрофилактиката, психиатрията и социалната психология сякаш са абдикирали от тези проблеми, колкото и те да се дискутират в масмедиите. И така: що е медицинска спешност?

  1. Кардиологична спешност.                                                                                               Над 70% от спешните случаи са свързани с кардиологията. По тази причина спешните звена като цяло са свързани с тези проблеми.

а/ остро настъпила, задушаваща, широко разпространена , централна ретростернална болка у лица с висок сърдечно съдов риск. Тази болка обикновено трае над 5 минути , има задушаващ характер и се излъчва към долната челюст, ръцете и гърба. Гръдна болка у 35 годишна жена по принцип не е кардиологична спешност!.. 

б/ остро настъпил задух, непозволяващ заемане на легнало положение, обикновено у хора с диагностицирано сърдечно заболяване. Такъв задух не е характерен само за сърдечни заболявания ( напр.  белодробен тромбоемболизъм, пневмоторакс, бронхиална астма)  затова спешното диагностично уточняване е необходимо.

в/ внезапна поява на сърцебиене с прояви на виене на свят, нестабилност, задух, главоболие- изисква спешна диагноза и лечение, особено ако се случва за първи път

г/ хипертонична криза – това е състояние на внезапно повишаване на артериалното налягане > 180 за систолното с прояви на засягане на жизнено важни органи- силно главоболие с шум в ушите и виене на свят, ангина пекторис, общо неразположение с болки в кръста. Много пациенти се страхуват от всяко повишение на АН над 160, наричат го хипертонична криза и неоправдано ангажират спешните екипи със себе си. За това време могат да се спасят човешки животи!  Всеки интелигентен човек, с помощта на своя личен лекар или кардиолог може да се справи с особеностите на своята хипертонична болест.                                 2. Неврологична спешност                                                                                         Тук на всяка цена трябва да споменем всяко внезапно отпадане на двигателна функция ( не обикновено изтръпване) на крайник, загуба на говор, лицева асиметрия – особено у възрастни хора с повишен сърдечно- съдов и мозъчно- съдов риск. Спешната диагноза е важна, защото след изключване на мозъчен кръвоизлив в рамките на 4 часа може да се извърши тромболиза и да се спаси мозъкът на пациента от мозъчен инсулт.                                                                                                          Важна неврологична спешност са и всички гърчови състояния, особено ако не са свързани с висок фебрилитет и възникват за първи път.                                                 3. Хирургична спешност

Всички видове травматизъм, остро настъпили болки в корема, кръста, гръдния кош, спиране на уринирането, хематурия, мелена или свежа кръв в изпражненията, остро настъпил иктер и др.                                                                                                                                           4. Педиатрична спешност- деликатен въпрос, особено във връзка със скорошните събития в страната.

Тук държавата е в дълг към младите поколения. Педиатрията е особен дял в медицината, изискващ много отдаденост, наличие на специализирани детски спешни звена и квалифициран персонал!

Разбира се, това са най- честите видове медицинска спешност. Съществуват още токсикологична, алергологична, нефрологична, хематологична спешности, които не могат да се разгледат изчерпателно в това изложение.

                                         Коментар на доц. Пламен Петровски – кардиолог