Кой има нужда от хранителни добавки?

72

Хранителните добавки могат да бъдат витамини, минерали, аминокиселини, мастни киселини и други вещества, доставяни под формата на таблетки, капсули, течност и т.н. За да функционират нашите тела обаче е необходимо само определено количество от всяко хранително вещество, а по-високите количества не са непременно по-добри. При високи дози някои вещества могат да имат неблагоприятни ефекти и да станат вредни.  За защита на здравето на потребителите, добавките трябва да се продават законно само с препоръка за дневна доза и с предупреждение  да не се превишава тази доза.

Кой има нужда от хранителни добавки?

Добавките не са заместител на балансираната здравословна диета.  Диета, която включва изобилие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, адекватни протеини и здравословни мазнини, обикновено трябва да осигурява всички хранителни вещества, необходими за добро здраве. Повечето европейски държави са съгласни, че посланията, насочени към широката общественост, трябва да се съсредоточават върху хранителните насоки, базирани на храни. Добавките не фигурират в тези насоки, но има определени групи от населението или индивиди, които може да се нуждаят от съвет относно добавките, дори когато се хранят със здравословно балансирана диета, т.е. жени в детеродна възраст,    индивиди на специфични    лекарства.                                                                                                         Финансираният от ЕС проект EURRECA установи недостатъчен прием на витамин С, витамин D, фолиева киселина, калций, селен и йод. Неотдавнашно сравнение на национално ниво проучвания, показват проблем за приема на витамин D, докато някои възрастови групи са по-склонни да имат нисък прием на минерали.  Ниското ниво на желязо при млади жени също увеличава риска от раждане на бебета с ниско тегло, дефицит на желязо и забавено развитие на мозъка. Дефицитът на фолати също е критичен за жени, които могат да забременеят. Препоръчва се да приема фолиева киселина преди зачеването и да продължи първите 12 седмици от бременността. Адекватният статус на фолати може да намали риска от раждане на дете с дефекти на невралната тръба, като спина бифида. Последните изследвания сочат, че 50–70% от европейците имат недостатъчен прием  на витамин D. Тъй като нивото на витамин D зависи не само от диетичния прием, но и от излагането на ултравиолетова светлина, това е проблем повечето за северноевропейските страни. Примери за групи от население, изискващи конкретни съвети относно добавките.

 Хора над 50 години-Витамин D, витамин В12, фолати.

Слабите възрастни хора могат да се възползват от мултивитаминната добавка с ниски дози.

Жени в детеродна възраст – фолиева киселина и витамин D, вероятно желязо.

Деца под 5-годишна възраст-Витамин А, витамин С, витамин D, въпреки че децата с добър апетит, които се хранят разнообразно, може да не се нуждаят от тях.

Кърмещи жени-Витамин D

Хората, които не се излагат на слънчена светлина -Витамин D.

Веганите-Витамин В12, витамин D2

Рискове за специфични групи от населението

Въпреки, че имат роля за здравето на някои индивиди, не всички добавки са полезни за всички. Всъщност за някои хора не е препоръчително да приемат определени добавки, по-специално във високи дози.  Проучвания показват, че мултивитамините могат да допринесат за повишен риск от прекомерно приемане на хранителни вещества т.е да допринесат за по голяма концентрация на микроелементи и др.  Например за бременна жена добавките, съдържащи витамин А (ретинол), включително рибено  масло, могат да бъдат вредни и да причинят вродени дефекти, ако препоръчителната доза е надвишена  за продължителен период от време.

Проучванията също подчертават, че пушачите трябва да внимават за някои добавки, по-специално високи дози бета-каротин. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) разгледа доказателствата в тази област и стигна до заключението, че експозицията на β-каротин под 15 mg / ден е безопасна за широката популация, включително пушачите.                                                                                        Заключение                                                                                                                     За някои групи от населението се препоръчва да приемат специфични добавки. Цялостното послание е: следвайте здравословна, балансирана диета, внимателно четете етикетите на добавките и обогатените храни и избягвайте приема на дози, които надвишават препоръчителните дневни количества (RDA). В случай на съмнение, потърсете съвет от диетолог или лекар, преди да изберете хранителна добавка!…

Автор: проф. Панайот Куртев, онколог