Коксартроза на тазобедрената става – лечение

293

д-р Иванов:  „Консервативното лечение е ефективно в началните стадии на заболяването“..

Защо лечението на коксартроза на тазобедрената става е преди всичко индивидуално.

Лечението на всяко едно заболяване трябва да е индивидуално за самия пациент. Разбира се има общи принципи които трябва да се спазват. Консервативното лечение включва приложението на нестероидни противовъзпалителни препарати, физиотерапия, кинезитерапия и като крайна мярка приложение на кортикостероидни медикаменти. Приложението на локални хондропротектори е съвременен терапевтичен метод, който позволява и предполага подобряване биомеханичните характеристики на ставата. За съжаление с временен ефект. Оперативното лечение се състои в извършване на остеотомии при навреме открити деформитети на тазобедрена става, реконсруктивни операции на отделни структури на ставата и ендопротезиране на тазобедрена става при напреднали фази на заболяването.

Има пациенти, при които, заболяването протича без силна болезненост. Това предполага слаб възпалителен процес и кинезитерапевтичните процедури са с преобладаващо значение. Локалните хондропротектори може да дадат по дълготраен ефект. При пациенти с вторична коксартроза и напреданали деформитети обикновено  само ендопротезирането  на ставата е ефективен метод на лечение.

  Какви резултати дава консервативната терапия?

 Консервативното лечение  е ефективно в началните стадии на заболяването, като целта е да се забави хода на болестта. В зависимост от правилната терапия, сътрудничеството на пациента резултатите могат да доведат до отсрочване на оперативното лечение дори с години. Но при липса на ефект е необходима преоценка на състоянието и взимане на своевременно решение за оперативно лечение.

Кога хирургическата намеса е задължителна?

 Оперативното лечение изисква съвместно взимане на решение от пациента и хирурга. При  остеотомии и други реконструктивни намеси в областта на ставата е важно да се извършват навреме преди да са настъпили дегенеративни промени в отделните компоненти на ставата. Ендопротезирането се налага категорично тогава, когато пациентът е с постоянна болезненост, има изразени ограничения на движенията и скъсяване на крайника. Действието на медикаментите не води до желания резултат. Друга причина е нарушения ритъм на живот и невъзможността за изпълнение на ежедневните социални и битови потребности на пациента.

 Вашите съвети към пациентите с това заболяване?!..

 На първо място при смущения във функционирането на ставата – консултация с ортопед. При установено заболяване стриктно приложение на предписаната медикаментозна и физио- и кинезитерапевтична програма. Редовно (на 6м или на 12 м.) контролни Rо графии според назначение от ортопед. Взимане на своевременно решение за оперативно лечение! Последното предполага по-кратък възстановителен период и по-добри функционални резултати, по-бързо и пълноценно връщане към нормалния начин на живот. Спестява период на болки и страдание!

                                                 Разговора води: Емил Рафаилов

Termometar.net търси рекламни консултанти: emilrafailov@abv.bg – оставете ваш телефон и ние ще ви потърсим!