Коксартроза на тазобедрената става – разговор с д-р Владимир Иванов – ортопед-травматолог

302

Кои са първите прояви и какво представлява коксартрозата?

Първите и основни оплаквания при пациенти с коксартроза са болки и ограничение на движенията. Симптомите нерядко започват постепенно и незабележимо за пациента. Понякога пациентите  случайно установяват, че на единия крак си обуват по-трудно чорапите или при ставане от леглото сутрин се появява болка в засегнатата става, която след раздвижване изчезва. На следващ етап болката става постоянна и се засилва при физическо натоварване.

Остеоартритът е резултат от механични и биологични събития, които дестабилизират нормалните процеси в клетките на ставния хрущял.  Тези промени включват повишено съдържание на вода, понижено съдържание на протеогликан и променена колагенова матрица, което води до влошаване качествата  на ставния хрущял.                             д-р Иванов, какво е обяснението, че жените по-често страдат от това заболяване?                                                                                                       Заболяването по-често се среща при жени основно поради наднормено тегло, намалена физическа активност и остеопоротични промени, съпровождащи менопаузата. Разбира се в съображение трябва да се има и генетичната предизпозиция и системни   заболявания. Всичките те водят до невъзможност ставния хрущял да понесе натоварването, на което е подложен. Това води до хроничен възпалителен процес и развитие на  артрозни   промени.                                                                                                                           Кратка характеристика на първичната и вторична коксартроза…

 Първичната артроза  обикновено засяга повече стави с дегенеративни промени  с неизвестен произход и рядко се среща преди 35-годишна възраст. Вторичният остеоартрит обикновено засяга една става и се дължи на някакво състояние,  довело до несъответствие на ставните повърхности на тазобедрената става. Механичното разстройство, гнойна инфекция, вродена аномалия, аваскуларна некроза на бедрената глава, ставна нестабилност поради връзкова увреда и фрактура в ставата са сред най-честите причини за вторичен остеоартрит. Прогнозата е по-добра за първичния тип, полиартикуларен дегенеративен артрит, отколкото за вторичния тип. Крайният стадий на двата вида може да бъде същият. Прогресията на първичната артроза обикновено е по-бавна и с по-малко промени на ставата. Първичен остеоартрит  е по-чест при пациенти със затлъстяване на възраст над 50 години. Многобройни проучвания показват асоциация на остеоартрит на тазобедрената става с професии, изискващи тежка работа и елитна спортна активност.
Остеоартритът с неизвестна причина, който засяга една или повече стави, обикновено се определя като първичен (идиопатичен) остеоартрит, а остеоартритът, при който  има вече съществуваща причина, като например кокса плана или вродена сублуксация на ставата, се нарича вторичен остеоартрит. В тазобедрената става най-често остеоартритът е вторичен, предизвикан от анатомична деформация, която причинява натоварване върху област от ставата, надвишаваща поносимото от нормалния ставен хрущял и субхондралната кост. При много пациенти остеоартритът на тазобедрената става  може да бъде предотвратен, ако предразполагащата деформация бъде коригирана преди началото на дегенеративните промени.
Въпреки че крайният етап на тези два вида остеоартрит може да бъде същият, скоростта на дегенерация обикновено е по-бавна и по-малко предсказуема при първичен артрит, който може да остане неподвижен за значителен период и може да се подобри без лечение. Лечението на първичен остеоартрит обикновено е нехирургично възможно най-дълго. Обратно, при вторичния остеоартрит, когато болката и разрушаването започват, прогресията обикновено е безмилостна, а консервативните методи на лечение са безсмислени.
                                                                                                                                             До каква степен генетичният фактор е решаващ при това заболяване?

 До момента няма категорични данни за генетични фактори,  причиняващи първичната коксартроза. При вторичната артроза обаче, генетичният фактор е застъпен в по-голяма степен – системни заболявания на съединителната тъкан, метаболитни заболявания и др.

 Стигаме и до проявите – на първо място е болката. Защо? Кои са другите характерни симптоми?

 Болката е един от основните симптоми на коксартрозата. Дължи се на локален възпалителен процес в самата става и околните тъкани. Тя е характерна с местоположението си – локално в областта на тазоберената става. Появява се през нощта и не дава покой на пациента. Болката е характерна също и при претоварване на ставата и се появява след или в края на натоварването. В началото отзвучава след покой. В напредналите стадий времето за почивка се увеличава. Накрая дори и продължителната почивка не води до облекчение и болката остава постоянна.

Друг характерен белег е ограничението обема на движение на ставата. Изразява се в затруднение за извършването на обичайни движения – клякане, обуване на обувки и чорапи, затруднение при опит за по-бързо придвижване.

Друга особеност е сутрешната скованост на ставата. Обикновено тя отзвучава след раздвижване. Ако не настъпи претоварване на ставата няма болка и пациентът остава с впечатление, че всичко е наред.

                                                      Разговора води: Емил Рафаилов

Termometar.net търси рекламни консултанти: emilrafailov@abv.bg – оставете ваш телефон и ние ще ви потърсим!