Компютърно око

40

Синдромът на компютърното зрение е най-често срещаният професионален риск на 21-ви век, който засяга повече от 70% от всички компютърни потребители. Води до намалена продуктивност, по-висок процент на грешки, по-ниска удовлетвореност от работата и компрометирана визуална способност. Синдромът на компютърното око на практика засяга всички потребители на дигитални устройства – компютри, таблети, електронни четци, смартфони и др.

При гледане на цифров екран очите трябва да работят по-усилено, за да се съсредоточат. Това е така, защото текстът на цифровите екрани не е толкова контрастен, колкото са думите върху печатната страница. Образите на дигиталните устройства са съставени от малки квадратчета, наречени пиксели. Яркостта на всеки пиксел е максимална в центъра и намалява в периферията. За да може окото да поддържа фокуса върху пикселите, се изисква непрекъсната мускулна активност както на цилиарния мускул, отговорен за акомодацията, така и на външните очни мускули, отговорни за сливателното зрение. Резултат от всичко това е възникването на напрежение в очите – мускулна астенопия. Отблясъците от дигиталните екрани допълнително затрудняват правилното фокусиране на очите. По-вероятно е да се развие синдром на компютърното зрение при непрекъсната работа с цифров екран в продължение на два или повече часа.

Наличието на възпалени, уморени, парещи или сърбящи очи са основните симптоми на напрежение в очите при продължителна зрителна работа с дисплеи. Останалите симптоми включват: сухота, сълзене, периодично замъгляване на зрението на близко и далечно разстояние, двойно виждане, главоболие, болезненост във врата, раменете или гърба, чувствителност към светлина, проблеми с концентрацията, нарушения на съня.

ПРОФИЛАКТИКА – опитайте да си създадете следните полезни навици:

Сядайте най-малко на една ръка разстояние от монитора на компютъра, за да редуцирате астенопичните оплаквания.

Позиционирайте екрана на 10-20° под  нивото на очите, за да намалите мускулното напрежение в шийната област и да ограничите загубата на слъзен филм.

Обмислете използването на матов филтър на екрана. Това е ефективно средство за премахване на отблясъците, подобряване на контраста и следователно за подобряване на визуалния комфорт.  Съвременните монитори  могат да бъдат настроени да ограничават излъчването на синята светлина, типична за светлата част на денонощието, която е причина за затруднено заспиване и нарушения на съня.

Правете работни почивки. Доказано е, че кратките чести почивки намаляват зрителния дискомфорт и увеличават ефективността на работа в сравнение с 15-минутните сутрешни и следобедни почивки. Дори отместването на погледа от дисплея върху максимално отдалечен обект за 20 сек. поне два пъти на всеки час работа на компютъра е достатъчно за предотвратяване на зрителната умора.

Ползвайте овлажняващи капки – те осигуряват разстилане на пълноценна сълза между миганията и облекчават очния дискомфорт.

Мигайте често и бавно, за да подпомогнете процеса на адекватно овлажняване на очната повърхност. Доказано е, че при работа с дигитални устройства мигаме 2 до 3 пъти по-рядко от обичайните 10-15 премигвания.

Затъмнете екрана, ако е много по-ярък от околната светлина. Можете също така да регулирате осветлението в помещението, така че да намалите отблясъците от екрана. Това подобрява визуалния комфорт, като същевременно елиминира раздразнението и зрителната умора, изравнявайки яркостта на цялото зрително поле.

Поддържайте екраните си чисти, за да предотвратите появата на смущаващи отблясъци.

Снабдете се с персонализирани компютърни очила – предпазват очите както от отблясъците от дигиталния екран така и от сухота, коригират индивидуалните рефракционни аномалии.

Ако носите контактни лещи, симптомите на сухота и дразнене може да се влошат. Опитайте се да осигурявате почивка на очите си като от време на време ползвате очила. Избягвайте да спите с контактни лещи, дори и с тези, предлагани за „удължено носене“.

 ЛЕЧЕНИЕ  – доверете се на опитен офталмолог, който да се погрижи за:

  1. Възстановяване на водния дефицит с подходящи овлажняващи капки – изкуствени сълзи, частична или пълна оклузия на слъзните пункти.
  2. Контрол на хроничното възпаление на очната повърхност.
  3. Адекватна оптична хиперметропична, астигматична и пресбиопична корекция, вкл. офис прогресив. Филтрите за синя светлина в оптичните стъкла са полезно средство за преодоляване на нарушението в циркадния ритъм, а антирефлексните – за справяне с отблясъците от естествена и изкуствена светлина, попадаща върху дигиталните екрани.
  4. Корекция на инсуфициенцията на конвергенцията с призмени стъкла.

Дискомфортът, свързан с използването на компютъра, намалява прецизността на работа като може да понижи ефективността с до 40% от очакваното. Използването на дигитални устройства обикновено се насърчава, за да бъдем в крак с бързо развиващия се свят на технологиите и науката. Според многобройни проучвания липсват доказателства в подкрепа на това, че ползващите дигитални устройства са изправени пред опасности за здравето или са изложени на електрически, магнитни или йонизиращи радиационни полета значително над допустимите норми. Изследователите обаче са единодушни, че ако ежедневната употреба на дигиталните устройства не се контролира правилно, има сериозни рискове за бъдещите поколения.

Автор: д-р Златка Ямболиева, офталмолог