Конюнктивит

212
д-р Владимир Петков

д-р Владимир Петков,офталмолог: „Добрата хигиена е най-важна за контрола на разпространението на инфекциозните конюнктивити“.

Какво представлява конюнктивитът

Конюнктивитът e възпаление на конюнктивата, a конюнктивата от своя страна представлява тънка, прозрачна ципа, покриваща вътрешната повърхност на клепачите и предната част на склерата- бялата част на очите ни.
Конюнктивитите протичат едностранно или засягат и двете очи. Причинителите на възпалението са разнообразни- вирусни и бактериални инфекции, алергени, контактни лещи. Полово предаваните причинители на хламидия и гонорея също могат да доведат до конюнктивит, но се срещат рядко.

Защо конюнктивитите са чести, особено при деца?

Бактериалните и вирусните конюнктивити по своето естество са болест на мръсните ръце. Често в игрите и заниманията си децата не обръщат достатъчно внимание на своята хигиена, разтъркват очите си и ги замърсяват. Груповите занимания в детските градини и училищата също допринасят за високата честота на заболяването сред малките-някои форми на конюнктивита са силно заразни и могат да имат епидемичен характер. Подрастващият организъм има изострен и по-реактивен имунитет, което е причина за по-високата честота на алергичните конюнктивити при децата.

От какво се оплакват пациентите?

Най-честите симптоми са усещане за чуждо тяло, сърбеж и парене, сълзене и зачервяване, секрет и залепване на клепачите, оток на клепачите, чувствителност към светлина. Някои тежки форми могат да доведат и до намаление на зрението.

Нека сега направим характеристика на алергичните и инфекциозни конюнктивити….

 Алергичните конюнктивити се срещат обикновено при пациенти със сезонни алергии. Контактът с алергени води до алергична реакция в очите. Подвид  на алергичните конюнктивити е т.нар. гигантски папиларен конюнктивит, до който обикновено води постоянната употреба на контактни лещи. До подобен тип възпаление могат да доведат и недобре вкопани конци след очни операции, както и носенето на очни протези.

Инфекциозните конюнктивити делим основно на бактериални и вирусни.  Бактериалните конюнктивити най-често са със стафилококова или стрептококова  етиология. Заразяването става чрез контакти с болни хора, недобра хигиена, насекоми, употреба на контаминирани гримове и козметика, замърсени контактни лещи и др. Тук е важно да споменем и неонаталните конюнктивити, които са сериозна форма на инфекция  при новородените. Повечето от неонаталните конюнктивити са бактериални, причинени от стафилококи, ентерококи, но значително по-тежко с последици  протича гонороичният конюнктивит. Заразяването става по време на раждането от родовите пътища на болната майка. Поради опасността от трайни поражения за зрението от подобен тип инфекции профилактично като стандартна практика се прилагат антибиотични капки в първите часове след раждането на детето.                                      Вирусните конюнктивити са около 15 % от всички конюнктивити. . Най-чести причинители са аденовирусите, като тези инфекции могат да протекат с неразположение, главоболие, фарингити и гастроентерити. Някои видове вирусни конюнктивити като херпетичните, при неточна диагноза и неправилно лечение, могат да доведат до трайни увреждания на конюнктивата и роговицата и затова самолечението не е препоръчително.                                                                                        Един често срещан в съвремието ни тип конюнктивити са хроничните. Те са разпространени най-често при хора, работещи интензивно на компютър, заетите в брашнарската, циментовата, фармацевтичната, химическата промишленост и др. Причините и условията, които поддържат това състояние, са най-разнообразни: некоригирани рефракционни аномалии, хиповитаминози, ендокринни смущения, механични, физични и химични причини- прах, топлина, студ, вятър и др.

Диагностика на конюнктивити….

Основен при диагностиката на конюнктивитите е задълбоченият офталмологичен преглед. Използват се различни тестове, които дават информация за състоянието и повърхността на конюнктивата и функцията й- оцветяване с флуоресцеин и други багрила, тестове на слъзната секреция и слъзния филм, цитологично изследване, микробиология и др.

Какви цели си поставя лечението?

Основните задачи на лечението са туширане на възпалението, борба с инфекцията, осигуряване на комфорт на болния и предотвратяване  разпространението на заразните форми. Правилното лечение се базира на точното определяне на причинителя. Първата стъпка при лечението на алергичните конюнктивити е премахването на алергена. Хладните компреси и изкуствените сълзи осигуряват комфорт при леките случаи. При по-изострени състояния се предписват стероидни и нестероидни противовъзпалителни средства и антихистамини. Препоръчителна е и консултация с алерголог. Бактериалните конюнктивити се лекуват с подходящи антибиотични капки и мехлеми след установяване на причинителя. В общия случай вирусните конюнктивити се лекуват симптоматично до оздравяване. При по-сложните случаи е възможно включването на антивирусни препарати и противовъзпалителни средства.                                                                  Антибиотиците не лекуват вирусните състояния, но в някои случаи се включват при наслагване на бактериална инфекция.                                                        Винаги трябва да се търси причината за хроничния конюнктивит и ако е възможно, да се отстрани. Щателно се проверява рефракцията и при необходимост се коригира. Необходимо е микробиологично изследване на конюнктивния секрет и тестуване с различни алергени. Провежда се топикално лечение с противовъзпалителни капки и овлажняващи средства.

 Кои са хигиенните изисквания при инфекциозните конюнктивити

Добрата хигиена е най-важна за контрола на разпространението на инфекциозните конюнктивити. Избягва се разтъркването на очите. Честото и щателно измиване на ръцете е задължително. Употребата на собствени кърпи и хавлии и честата им смяна е силно препоръчителна. При диагностициране на конюнктивит, особено инфекциозен, се налага  изхвърляне на настоящата очна козметика. Ползващите контактни лещи е удачно да прекратят употребата им до оздравяване и да подменят старите си лещи с нови.

                                                            Разговора води: Емил Рафаилов