Косопад

169

Здравата човешка коса е съставена от приблизително 90 000–150 000 косъма. 80–90% от тях се намират едновременно във фаза на активен растеж (анаген), 1–3% са в преходен стадий (катаген), а останалите – в период на покой (телоген), след който настъпва естественото им отпадане и израстването на нови косми. Ежедневното опадане на до 100 косъма се счита за нормално.

Алопецията е заболяване, свързано със загуба на коса, най-често на скалпа. Алопеция е медицинският термин, обобщаващ всички форми на необичаен косопад в областта на скалпа и останалите участъци от тялото.

Алопеция ареата е една от най-често срещаните форми на опадане на косата. Наблюдава се наличие на един или повече  окръглени участъци с липса на окосмяване. Най-често е засегнат капилициума, но може да се появи във всички зони с наличие на дълги косми – брада, пубис, аксили. В редки случаи процесът може да прогресира до пълна липса на окосмяване – алопеция тоталис.

При този вид косопад е характерно, че кожата в засегнатите области е напълно нормална със здрави фоликули. Този тип алопеция се приема за автоимунно заболяване, при което лимфоцитите атакуват здрави клетки – в случая космените фоликули и потискат или спират напълно растежа на косата. В повечето от случаите окосмяването се възстановява спонтанно или след лечение. Болестта засяга най-често млади хора под 25 години и деца.

Алопециа ареата е обратимо състояние, протича безсимптомно и е с добра прогноза. Алопеция ареата (АА) не е заразно заболяване, но води до емоционални нарушения и психически стрес.

АА се асоциацира с други автоимунни болести като витилиго, зaбoлявaния нa щитoвиднaтa жлeзa (бoлecт нa Xaшимoтo), пернициозна анемия, няĸoи фaĸтopи нa oĸoлнaтa cpeдa, виpycни инфeĸции, локални огнищни инфекции (в устната кухина, ушите), пcиxически cтpec и др.

В диференциално-диагностичен план влизат следните болести:

Трихотиломания: импулсивно разстройство, при което настъпва загуба на коса поради многократното й дърпане и скубане. Понякога може да се развие едновременно с АА, като за разлика от нея, при трихотиломания откъснатите косми са били здраво закрепени за скалпа и са във фаза на растеж

– Микоза на скалпа (tinea capitis) – при които има загуба на коса с начупване на космите в основата (за разлика от АА).

Телоген ефлувиум. Често срещана форма на косопад, при която под въздействието на различни фактори (продължителен стрес, недохранване, раждане, друг здравословен проблем, прием на определени медикаменти и т.н.) голям брой космени фоликули попадат едновременно във фаза на покой (телоген). Телогенният ефлувиум се отличава с дифузно изтъняване на космите по скалпа, като е възможно някои участъци да са по-силно засегнати, отколкото други. Когато не е симптом на друг болестен процес, състоянието не изисква употребата на лекарствени средства и може да бъде успешно повлияно (след отстраняване на причинителя) с помощта на специална козметика за коса.

– Анаген ефлувиум. Представлява лекарственно индуцирана форма на загуба на косми във фаза на растеж. Най-често се наблюдава при лъчелечение в областта на главата или при системна химиотерапия. Процесът е обратим след спиране на лечението.

– Цикатрициална алопеция. Рядка форма на косопад, при която след инфекции на кожата,някой автоимунни заболяванив като дискоиден лупус еритематизус, травми или други негативни въздействия космените фоликули в засегнатата област загиват и на тяхно място се появява ръбцова тъкан. Състоянието е необратимо и на мястото остава траен дефект.

– Андрогенна алопеция (оплешивяване от мъжки/женски тип). Много често срещан косопад, появяващ се в резултат на генетично обусловена чувствителност на космените фоликули към половия хормон дихидритестостерон (ДХТ). В началната фаза на заболяването при мъжете се наблюдава постепенно отдръпване на предната косменна линия, а в последия стадий оголеният участък придобива формата на подкова.

Женският тип оплешивяване започва обикновено около и след климакса. Космите масово изтъняват и оредяват значително-скалпът прозира. Кожата е суха и атрофична.

Прогресирането на андрогенната алопеция може да бъде забавено с приложение на някои медикаменти комбинирани с подходящи козметични средства.

Диагноза

За поставяне на диагнозата обикновено са достатъчни анамнезата (историята на заболяването), клиничния преглед и кръвните изследвания, вкл. хормонален статус. Понякога се прибягва и до биопсия на засегнатата кожна област.

Лечение

АА е заболяване, което протича предимно доброкачествено, понякога с епизоди на ремисии и екзацербации но като цяло с добра прогноза. В много случаи участъците, в които има загуба на коса се възстановяват спонтанно от само себе си. Заболяването не засяга общото здраве и не води до усложнения. Лечението е индивидуално, според възрастта на пациента, степента на засягане и наличието на придружаващи заболявания, като е съобразено след консултация с дерматолог.    Прилага се локално лечение с кортикостероидни кремове, ревулзивни средства, Са невринови инхибитори, ихтралезионлно инжектиране на кортикостероиди и тонизиращи коктейли. Прилагането на медикаменти варира в зависимост от формата на алопеция и степента на засягане. Препоръчват се също специфични козметични продукти, които стимулират космения растеж. Прогнозата при дългогодишна обширна алопеция (ангажираща над 40% от скалпа) е лоша и лечението е по-трудно.

Не рядко не може точно да бъде установена причината за опадане на косата – алопеция с неизяснен произход. Въпреки това, благодарение на усилията на съвременните медицински изследователи се създават все по-надеждни препарати и методи за лечение на заболяването във всичките му форми. Както винаги, обаче, профилактиката остава най-доброто „лечение”, ето защо пълноценните грижи за здравето на косата и организма като цяло трябва да са основен приоритет на всеки човек и особено на онези, при които рискът от заболяването е значително по-висок.

                                                                  Коментар на д-р Ася Николова

Termometar.net търси рекламни консултанти: emilrafailov@abv.bg -оставете ваш телефон и ние ще ви потърсим!