Лазерна корекция на зрението

531
д-р Андрей Андреев
д-р Андрей Андреев

доц. Андреев: „За сигурността и точността на процедурата, преди лазерна корекция се извършва разширен преглед“…

Какво представлява и какви възможности дава лазерната корекция на зрението?

Лазерната корекция на зрението е съвременен, безболезнен, безопасен, а вече и достъпен начин за премахване на зависимостта на човек от очилата или контактните лещи. Процедурата се извършва с ексимерен лазер. Променя се формата на роговицата и по този начин се изтриват рефрактивните недостатъци на окото, било то късогледство, далекогледство или астигматизъм. Лазерна корекция в зависимост от състоянието и особеностите на конкретния пациент, може да се направи при хора с късогледство до минус 8-10 диоптъра. При далекогледство и астигматизъм – до около 5 диоптъра.

Какви видове лазерна корекция има и в кои случаи се прилага?

В зависимост от нивото, на което лазерната енергия „изпарява“ диоптрите, основно разделяме корекциите на повърхностни и дълбоки.                                                     Към повърхностните корекции отнасяме PRK , LASEK , TransPRK. При тях ексимерният лазер изпарява най-повърхностната част от роговичната строма. Разликата в методите е начинът, по който се манипулира с корнеалния епител. TransPRK е най-новият и модерен безконтактен метод. Отстраняването на епитела и корекцията на зрението се извършват едновременно и изцяло от лазера в една стъпка. Иновативната технология на ексимерния лазер в очна клиника  „ДЕН“ прави възможно извършването и на т.нар SmartSurface лазерна корекция, която представлява най-новата и ефективна разновидност на безконтактната TransPRK чрез микропулс технология. TransPRK е нашият избор при пациенти с по-тънки роговици, или с неголеми диоптри. Методът е удачен и при активно спортуващи, тъй като при него няма разрези и е по-безопасен при хора с риск от удар на окото.

Основният представител на дълбоката лазерна корекция е LASIK.  Това e ламеларна лазерна рефрактивна манипулация, при която ексимерният лазер извършва аблация под специално оформено роговично капаче. LASIK е метод, който използваме при по-високи диоптри.

На какви изисквания трябва да отговарят пациентите, за да им бъде направена лазерна корекция на зрението?

За сигурността и точността на процедурата, преди лазерна корекция се извършва разширен преглед. За да се установи дали състоянието на окото позволява  извършването на манипулацията. Общите насоки за подбор на пациенти за лазерна корекция на зрението са възраст над 18 години, липса или малки промени в диоптрите през последната една година, отсъствие на очна инфекция или нараняване, дегенеративни и автоимунни заболявания. За жените, имащи желание за корекция, е важно да знаят, че манипулацията може да се извърши най-рано 6 месеца след бременност или прекратяване на кърмене.

Разговора води: Емил Рафаилов

Termometar.net търси рекламни консултанти: emilrafailov@abv.bg