Лечение в чужбина! Защо?….

74
проф. Панайот Куртев
проф.Панайот Куртев

Прави ми впечатление, че все повече пациенти са насочвани за консултации и лечение в съседни до България страни и по конкретно в Турция. Вярно е, че в началото на деветдесетте години здравеопазването в Турция бе стимулирано от лекари, завършили в България с изключително добра подготовка. Всички лекари от по старото поколение добре помним, че именно от България се изпращаха екипи за консултация на пациенти  в Гърция и близкия арабски свят. Нивото на подготовка на българския лекар е на много високо ниво. Българските болници са оборудвани с модерна медицинска апаратура, която в някои случаи е последния „ писък“ на модата. Заплащането на медицинските услуги е значително по евтино от тези в Турция, а обстановката в редица болници може да се конкурира с хотелите по нашето черноморие. Въпреки това, значителна част от пациентите отиват в Турция за терапия, която може да се проведе в България! Там се провеждат част от процедурите и след приключване на финансите на пациента те биват изпращани обратно за продължаване на терапията у нас. В други случаи на болните им се казва, че тук терапията е била неправилна и трудно може да се помогне на болния, което оскъпява лечението им.

Имам чувството, че в известен процент от случаите самите ние, лекарите се дискредитираме, дано не съм прав, като под формата на реклама за турските клиники и срещу процентно заплащане от турски рекламни агенти на лекаря за болен, ако е насочен в определена болница. Така  ние сами си режем клона на който стоим. С още  по -голяма сила това важи за онкологичните заболявания. Често пъти пациенти идват при мен и се оплакват, че са дали много пари за консултация и лечение, което може да стане в страната, но проведено  в съответната турска клиника и искат по някакъв начин тези пари да бъдат възстановени от държавата.

Считам, че правилната информация, реклама, от страна на медиите за възможностите на българската медицина,  високото самочувствието на българския лекар, и правилния контакт с пациента ще доведе до преодоляване на тези негативни тенденции в нашето здравеопазване.

                                Автор: проф. Панайот Куртев – онколог