Онкология

Лечим ли е рак? – проф.Панайот Куртев

Поставянето на диагнозата рак е изключително стресираща за всеки един от нас. В началото болният не може да възприеме тази диагноза. Нужно е внимателно обяснение от страна на лекуващия лекар, какво представлява онкологичното страдание, какви са методите за лечение и как ще живее пациентът  в бъдеще. Съществен момент при тези разговори между пациент и лекар е да се подчертае, че лечението на рака е възможно.  То е продължително и процесът може да бъде контролиран във времето.

С развитието на новите диагностични методи, напредъка в генетиката , имунологията, биологията ,бяха създадени и се създават нови лекарства за лечение, все повече базирани на епигенетична основа. Ракът вече се разглежда като  хронично заболяване както диабет, сърдечните заболявания и др.

Хроничната форма на рак може да се формулира като пълен контрол върху туморния процес. Когато тестовете не показват промяна на заболяването с течение на времето или по друг начин казано- болестта е стабилизирана и няма развитие. Повечето хронични ракови заболявания могат да бъдат контролирани с  години. Всъщност, винаги има шанс ракът да влезе в ремисия, както това е при хроничните заболявания.

Когато, благодарение на лечението, не се установява наличие на онкологично заболяване, ние казваме , че сме постигнали пълна ремисия на заболяването.

Частичен отговор или частична ремисия означава, че ракът частично е реагирал на лечението, но все още не е изчезнал. Частичният отговор най-често се определя като поне 50% намаление на измерим тумор. Тук, когато говорим за ремисия, това обикновено означава частична ремисия.

За да се квалифицира  като вид ремисия, отсъствието на тумор или намаляване на размера на тумора трябва да продължи най-малко един месец.

Някои ракови заболявания (например на  яйчниците) имат естествена склонност към рецидиви и ремисия. Често този повтарящ се цикъл на растеж, намаляване на тумора и стабилизиране може да означава хронифициране на заболяването  в продължение на много години.                                                                                                                                 Как се лекува  рак?

Повечето хора искат да направят всичко възможно за лечение на рак. Тук е мястото на лекаря да обясни всички възможности за лечението на съответния вид рак. Можете също така да решите да получите второ мнение или да се лекувате в специализиран център за рак, където колегите имат много повече опит при тези заболявания, а също така  тук  може да ви се предложи да участвате в клинични изпитвания.

Лечението на рак обхваща хирургичен, химиотерапевтичен, лъчетерапевтичен,  имунологичен метод или комбинация от всички тях. Решенията за лечение се основават на вида на заболяването, местоположението на рака, стадия, степента на разпространение, общото ви състояние и вашите лични желания.

При различните ракови заболявания водещите методи се различават. При едни, като рака на ректума основен метод за лечене е оперативния, докато другите методи се добавят. При рака на ануса основия метод е лъчетерапевтичния. При рака на яйчниците – химиотерапевтичния. Ето защо лечението на рака е комбинирано.

Много от пациентите се страхуват от лечението с химиотерапевтици, поради тежките странични ефекти. Трябва да се знае, че страничните ефекти са в зависимост от прилаганата комбинация.  Винаги успоредно с лечението се прилагат и лекарства за подтискане на тези ефекти. Понякога вашият лекар няма да иска да използва определено лекарство поради риска от определен страничен ефект или защото сте приемали това лекарство преди. Например, някои химиотерапевтици  могат да причинят сърдечни проблеми или увреждане на нервите в ръцете и краката ви.  Ако продължи да ви дава същото лекарство, би рискувал да влоши тези проблеми или дори да доведе до трайно увреждане.

Разбира се на тази тема може много да се говори, но едно трябва да се знае:               Ракът е лечим особенно в неговата ранна фаза и онкологичната диагноза не е присъда. Всичко зависи от нас!….

Коментар на проф. Панайот Куртев – хирург – онколог