Медицинската култура – д-р Владимир Иванов

25

Медиите имат голямо влияние върху човешкото общество. Но по отношение опазването на човешката популация се явяват в повечето случаи грешен избор!

Заливани сме с много информация за препарати, които премахват дадено заболяване. В повечето случаи хората остават с впечатление, че могат да се самолекуват! …Голяма част от рекламите на различни препарати са хранителни добавки, а за тях единственото изискване  е да не вредят. В голяма степен това се отнася за групата на хондропротекторите – извлеци от растения, животни и др. Истината е, че приложението на хондропротекторите има смисъл при стави със съхранен ставен хрущял, при това „ с едно на ум“.  Ефектът им зависи от реалното съдържимо на един препарат,  от метаболизма на даден организъм. Разпределението им е за всички стави на пациента, а не само в „болната“ става. Затова приложението на един хондропротектор от един месец без ефект подсказва, че няма да има краен положителен резултат.

В България повечето хора смятат, че щом отидат на лекар неизменно ще бъдат излекувани. Това е възможно за определени заболявания, особено ако бъдат открити навреме и бъдат лекувани правилно. За съжаление има и заболявания и състояния, които водят до остатъчна инвалидизация и дори до трагичен край, включително и в ортопедията. Затова е от значение болните да се интересуват от крайния резултат на лечението. Каква е целта на лечението и какъв е търсения краен резултат. Основната цел на лечебния процес е трайно излекуване, за съжаление обаче това не винаги е възможно. Има заболявания, при които има опасност за живота и тогава дори спасяването на крайник е успешно лечение.

                                                     Автор: д-р Владимир Иванов – ортопед