Медицинската култура на българина

Медицинската култура на българина

Съдовите заболявания са група от заболявания, които обхващат артериалната, венозната и лимфната система. Причините за тяхната поява са много. Артериалната патология най-често е причинена от атеросклероза, диабет и някои автоимунни заболявания. Лимфната система е засегната основно от онкологични заболявания, а венозната от начина на живот и наследствено обусловени фактори.

Обикновено засягат всички възрастови групи. Много често имат еднаква симптоматика, но появата им се дължи на различни причини. Например хроничната артериална недостатъчност на долните крайници при пациенти в напреднала възраст се дължи основно на захарния диабет и атеросклерозата. Докато при по-младите пациенти на автоимунни и генетично обусловени заболявания. Клиничната картина в тези случаи може да е една и съща, но терапевтичният и диагностичният подход са различни.                                                  Какво се случва в България? Малко пациенти се обръщат към лекар при появата на първите симптоми, а още по-малко посещават редовните профилактични прегледи. За българина автомобила например е по-важен от здравето. Там се хвърля не малък финансов и времеви ресурс, за сметка на здравето. Започва се самолечение с подръчни медикаменти, билки, отвари и всякакви „бабини рецепти”, съвети от приятели, роднини, колеги и основно от интернет. Имал съм случай, когато пациент ми се обажда, че бил тръгнал към мен за преглед, но му се обадили, че се празнува рожден ден и той се отказва от прегледа.

Вече споменах, че редица заболявания се проявяват по сходен начин, но имат различни причини. Т. е. ако вас ви боли крака и съседа го боли по същия начин, това не означава, че имате едно и също заболяване. Причината може да е различна и лечението също. В България обаче, хората предпочитат да започнат лечение „ като на съседа”, а не да посетят лекар. Ходенето на лекар е „губене на време”. Поради тази причина много често пациентите се явяват в напреднал стадий на заболяването, когато и възможностите на лекаря са силно ограничени. Понеже в тези случаи прогнозата ( причинена от нехайството на пациента) не му харесва, той започва да търсим мнение и лечение в чужбина. Т. е. нямаме вяра в нашите лекари.

Ето няколко съвета:

Ако имате здравословни проблеми потърсете лекар. По-добре „фалшива тревога” отколкото изчакване да мине от само себе си.

Ако назначеното лечение не помага, не го спирайте самосиндикално. Понякога трябва време. Не вземайта от лекарствата на „съседа”, защото на него му изписали по-добри лекарства, а потърсете лекуващия ви лекар.

Хубаво е човек да е информиран за заболяването си, но не се доверявайте прекалено много на интернет.

Вярвайте на лекарите. Те също са хора и не са безгрешни, но по-добре се доверете на тях отколкото на всякакви форуми и други мнения в социалните мрежи.

  Коментар на д-р Милан Цеков – съдов хирург