Миокарден инфаркт

24

Една от тежките диагнози е миокарден инфаркт, която обаче успешно се лекува в рамките на часове. Важното условие е ранна диагноза и навременно лечение в специализирани кардиологични звена. И въпреки това остава водеща причина за смърт не само в нашата страна, но и в цяла Източна Европа. Причината за това е начина на живот и лошия контрол на рисковите фактори.

Рискови фактори

Най- значимите рискови фактори за исхемичната болест на сърцето и миокардния инфаркт са тютюнопушенето и високия холестерол. При пушачи дори се установяват не толкова значими коронарни стенози, а нестабилни плаки с тромбоза. Високият холестерол си е водещ рисков фактор за атеросклеротично сърдечно- съдово заболяване. Напоследък тенденция е да се стремим към колкото се може по- ниски стойности на LDL- холестерола. Захарният диабет е също важен рисков фактор, особено този с неоптимален контрол и настъпили микросъдови усложнения. Артериалната хипертония и то тази, която е не добре контролирана също е рисков фактор, особено в съчетание с други от споменатите. До тук изброените рискови фактори са коригируеми. Отказ от тютюнопушенето, ниски нива на холестерол и оптимален гликемичен контрол, намаляват риска от миокарден инфаркт.

Има и не коригируеми рискови фактори, а именно мъжкия пол. Мъжете страдат по- често от миокарден инфаркт. Жените пък, по- често имат атипични оплаквания и остават недиагностицирани. С повишено внимание преглеждаме жените след менопаузата, когато се оплакват от гръден дискомфорт.

Симптоми на миокарден инфаркт

Най- често пациентите се оплакват от тежест или стягане зад гръдната кост на широка площ. Подчертавам широка площ, защото това е определението на типична стенокардна болка. Причината за това усещане на по- голяма повърхност е в следствие на инервацията на сърцето. Болка, която е в една точка със сигурност не е от сърдечен произход. Често я наричаме атипична гръдна болка.  Стенокардната болка може да ирадиира към шия, улнарна повърхност на лява ръка  (вътрешната), понякога е и епигастрална ( в областта на стомаха).          Често се съчетава и с вегетативна симптоматика- изпотяване, гадене, повръщане.

В редки случаи може да се съобщи за припадане със загуба на съзнание. Обикновено близките стават свидетели. И най- страшната изява на миокарден инфаркт е внезапната сърдечна смърт.

Диагноза и лечение

Поставянето на диагноза остър миокарден инфаркт изисква покриването на няколко критерия: стенокардия, ЕКГ промени и повишен високочувствителен тропонин. Но за покачването на тропонина се изисква време, което при остро запушване на коронарен съд е недопустимо да се изчаква. Тогава критериите са ЕКГ, на което ясно се виждат елевации на СТ- сегмента , и стенокардна симптоматика. Всяко изчакване за покачване на тропонин за поставяне на диагнозата означава загинал миокард. Пациентите с миокарден инфаркт със СТ- елевация трябва незабавно да бъдат трансферирани за интервенционално лечение ( коронарография и имплантиране на стент). Ние кардиолозите използваме термина „ общо исхемично време“- това е времето от началото на симптоматиката до реперфузията или отварянето на коронарния съд, и то не трябва да е повече от 120 минути.

Не всеки миокарден инфаркт изисква незабавно интервенционално лечение. Има миокардни инфаркти, които са в резултат на други причини, а не остро запушване на коронарен съд. Има редица състояния, които могат да го предизвикат. Обикновено те сами по себе си са критични за организма- тежка анемия, хипоксия, ацидоза и т.н.

Заключение

Не всяка гръдна болка означава миокарден инфаркт. При наличие на симптоматика се консултирайте с кардиолог, без да изчаквате да мине болката. Не всеки миокарден инфаркт се лекува с незабавна коронарография, има строги критерии за това , дефинирани ясно в препоръките на Европейското дружество по кардиология. И най- важното е всяка превенция е в пъти по- изгодна и в социално- икономически план. Отказ от тютюнопушенето, нисък холестерол, нормална кръвна захар и артериално налягане, и телесно тегло.

                                           Автор: д-р Ангелина Боризанова, кардиолог