Митове и легенди в кардиологията – 2-ра част

171

Поради големия интерес към темата, предлагам на читателите още примери от моята клинична практика. Поддържането и разпространението на митове и легенди е дълбоко свързано със здравната култура на пациентите и отчасти с разочарованието от сегашното  състояние на българското здравеопазване.

  1. Мога да променям лекарствата за кръвно налягане по мое усмотрение

Лечението на артериалната хипертония е изкуство, изискващо сериозно познаване на свойствата, въздействията , продължителността на действие , начина на излъчване и потенциалните нежелани ефекти на антихипертензивните лекарствени средства. Тяхното назначаване изисква познаване на индивидуалния профил на хипертоника и неговите съпътстващи заболявания. Съчетанието на две и повече лекарства за хипертония също налага познаване на механизмите на взаимодействие. Случайното комбиниране е опасно и с непредвидими последици.

  1. Най-често изписваните лекарства за кръвно налягане не ми действат. Затова ги спирам и използувам само хлофазолин.

Това е най-честата грешка, допускана в България. Произлиза от погрешното схващане за „смъкване“ на високото кръвно налягане. Лош пример в това отношение дават спешните и интензивни болнични звена. Хлофазолинът е много евтин,  има бърз и краткотраен ефект. Точно този ефект е непредвидим и вреден, особено за мозъчните съдове. Перманентният контрол на артериалното налягане включва лекарства, които имат и други полезни ефекти върху сърдечно -съдовата система извън понижаването на налягането. Това са РААС инхибиторите, калциевите антагонисти и тиазидните диуретици.

  1. Мога да заменям антикоагуланти с антиагреганти по свое усмотрение. Та нали всичките разреждат кръвта и не позволяват тромбообразуване.

Погрешно схващане. Различните анти- тромботици имат различно въздействие върху съдовото дърво. Няма силни и слаби анти-тромботични средства има правилно и непревилно индицирани и дозирани такива.

  1. Ако съм нервен трябва да вземам лекарства за нервите.

Лекарствата за нервите са с много различни индикации. Съществуват aнксиолитици, антидепресанти, невролептици, сънотворни , седативни лекарства. И всичките са за нерви. Добре , че повечето от тях са под специален режим и се изписват на зелени рецепти. На никого не препоръчвам сам да си избира такива лекарства.

  1. Имам 2 стента (погрешно наричани, даже от лекари „стендове“) на коронарните артерии. Аз съм много болен човек.

Неправилно разсъждение. Коронарното стентиране е истинска нова ера в лечението на ИБС. По правило хората стават по- здрави след стентирането и за тях е достатъчно да знаят, че имат ИБС и да провеждат вторична профилактика (да поддържат стентовете отворени).

  1. Подуват ми се подбедриците, значи съм болен от сърце.

Това е неправилен извод, особено за хора, които не са имали симптоми за сърдечно заболяване. Сърдечните отоци винаги са симетрични и се предхождат дълго преди появата си от прояви на задух и много лесна умора. Такива отоци понякога се причиняват от употреба на калциеви антагонисти. Появяват се при хора с наднормено тегло , такива, прекарващи дълго време на крак, при бъбречни болести със загуба на белтък, при възрастни хора с венозна недостатъчност на долните крайници.

  1. Имам повишена пикочна киселина, значи съм болен от подагра.

Неправилен извод. Пикочната киселина е продукт на обмяната на пурините. Те от своя страна се съдържат в нуклеиновите киселини на клетките. Съществуват така наречените подагрозни храни, богати на пурини. Повишените нива на пикочна киселина се наричат хиперурикемия. Подаграта е ставна проява на хиперурикемията при отлагане на кристали от пикочна киселина в определени стави. Хиперурикемия не е равна на подагра. В САЩ се провежда лечение при нива на пикочната киселина над 600 ммол/л.

  1. Вземам Кордарон от 2 години. Развих хипотиреоидизъм. Трябва да спра Кордарона.

Неправилен извод. Когато е наистина показан, кордаронът не трябва да се спира при хипотиреоидизъм. Просто е необходимо да се добави Л-тироксин за нормализиране функцията на  жлезата.

  1. Имам стеснени или запушени артерии на долен крайник. Получавам болки при ходене до 100 метра. Страх ме е от оперативни процедури. Ще разчитам на периферни съдоразширяващи лекарства.

При тази симптоматика не може да се разчита на медикаменти. Необходимо е стентиране или операция в зависимост от анатомията на стеснението.

  1. Имам тежка аортна стеноза. Получавам колапсни състояния и стенокардна болка при минимално усилие. Страх ме е от оперативна смяна на клапата. Ще разчитам на лекарства.

Хирургията на аортната клапа е единствен изход при това състояние и когато са налице точно тези симптоми, операцията е относително спешна, защото рискът от внезапна сърдечна смърт е много висок!….

                                                    Автор: доц. Д-р Пламен Петровски

Termometar.net търси рекламни консултанти: emilrafailov@abv.bg -оставете ваш телефон и ние ще ви потърсим!