Митове и легенди в кардиологията – I-ва част

136

Вече 36 години се занимавам с клинична кардиология и не преставам да се учудвам на постоянно тиражираните в публичното пространство дълбоко погрешни и даже вредни възгледи, поверия и митове , отразяващи отношението на широки кръгове от възрастното население в България към значимите и епидемично разпространени заболявания на сърдечно-съдовата и мозъчно- съдовата система. Дали е проблем на здравната просвета, дали медицинската култура и възпитание са недостатъчни, или е въпрос на достъп до квалифицирана лекарска помощ- според мен причините са комплексни.

Навлизането на Интернет в нашето ежедневие е нож с две остриета. Налице са сайтове, свързани с медицината и съдържащи голямо количество надеждна и ненадеждна медицинска информация. Непредубеденият  потребител често е затруднен в своята ориентация, тъй като в два отделни сайта може да прочете коренно противоположна информация. Сайтове, като  Bg-Mamma с претенции за компетентност предлагат съвети и препоръки за някои лечения, които меко казано са доста извън препоръките на съвременната медицина. Като се добавят и рекламите за хранителни добавки и препоръките на самозвани „народни лечители“ , както и  „рецептите“ за лечение на конкретни заболявания , проблемът с неправилното лечение и самолечение става все по-сериозен в последните години. Като се добави и лошата политика на аптеките в България да не изискват валидни рецепти за сърдечно-съдовите лекарства, проблемът се очертава като катастрофален.

Ще посоча само някои от най-често срещаните митове и легенди в кардиологията.

 1. Повишеното кръвно налягане (хипертонията) не е голям проблем и всеки може да се справи с него сам

Погрешно становище! Това е съвременният убиец на хората в работоспособна възраст. Всяка хипертония има своя индивидуална характеристика и изисква диференциран подход, изработен от квалифицирано медицинско лице

 1. Имам повишени кръвно налягане понякога . Като усетя симптоми, вземам хапче и се оправям.

Погрешен подход! Началните фази на хипертонията в 80% протичат безсимптомно. Вземането на хапчета „при нужда“ създава условия за големи вариации и се отразява зле на сърдечно-съдовата система

 1. Ако започна системно лечение на хипертонията, това ще е за цял живот

Неправилно становище! Диагностицирана навреме и третирана правилно, включително и с немедикаментозни мерки (адекватен диетичен и двигателен режим, редукция на тегло, избягване на солта в храната, борба със стреса) хипертоничната болест може напълно да бъде контролирана и без медикаменти.

 1. Кафето и червеното вино повишават кръвното налягане

Това може да се случи ако с тези, иначе полезни, елементи на нашата диета системно се злоупотребява в количествено отношение.

 1. Лекувам кръвното си с канела и чесън

Истинската артериална хипертония се влияе само символично от тези, иначе полезни за метаболизма хранителни продукти. Важна обаче е злоупотребата с готварска сол!

 1. За профилактика на болестите на сърдечно-съдовата система вземам по 1 таблетка аспирин на ден.

Неправилно! Понастоящем аспиринът се отрича като първична съдова профилактика. Вредата от него може далеч да надвишава ползата!…

 1. Синтетични поливитамини и хранителни добавки за първична профилактика

Няма доказани ползи от такъв подход.

 1. Повишените нива на лош (LDL) холестерол могат да се контролират с диетичен режим

Само 20-25% от холестерола в кръвната плазма зависи от приема с храната. 80% зависи от генетични фактори и ниво на психо-емоционалния стрес.

 1. Приемането на статини е вредно за мускулите и черния дроб

Когато са абсолютно показани за хора с ИБС и МСБ , статините нямат аналог. Те спасяват човешки животи. Нежеланите ефекти от съвременните статини (аторвастатин, росувастатин) са изключително редки и никога не са тежки и необратими.

 1. Немалко легенди създават и листовките , приложени към лекарствените форми.

Те са написани, за да отговарят на юридически стандарти. В някои страни, като САЩ, е забранено лекарствата , изписани с рецепта да се придружават от листовки. Моят практиченски опит сочи, че листовките повече вредят, отколкото помагат на пациентите, защото ги карат да се концентрират не върху лечебните свойства, а върху възможните нежелани ефекти.

 1. Бета-блокерите неизменно водят до еректилна дисфункция

Съвременните бета-блокери нямат такъв страничен ефект. Същото се отнася и за причиняване на бронхоспазъм

 1. Кордаронът води до отлагане на йод в ретината и уврежда зрението.

Кордаронът (амиодарон) е най-мощният антиаритмичен медикамент. Той наистина води до отлагане на йод в ретината, но за 36 години аз лично не съм срещал пациент, загубил зрението си от кордарон.

 1. Диуретиците могат да причинят подагра

В редки случаи това е възможно, но не е причина да се спират диуретиците, защото понякога те са животоспасяващи

 1. АЦЕ инхибиторите и сартаните увреждат бъбреците

Погрешно! Това са медикаменти с революционен принос в лечението на хипертонията и сърдечната недостатъчност. Тяхното въздействие върху бъбреците е благоприятно

 1. НОАК ( новите орални антикоагуланти) носят риск от фатални кръвоизливи

НОАК са животоспасяващи. Рискът от фатални кръвоизливи е по-нисък от този при синтром и даже аспирин.

Споменатите до тук митове и легенди , широко тиражирани сред пациентите в България са само    малка част от действително съществуващите. Лекарското съсловие води непрекъсната борба с това явление, поради вредното му влияние върху здравната просвета на нацията. Усилията на съсловието, обаче, ще останат без резултат , ако не срещнат адекватно разбиране от широката общественост

                                               Коментар на доц.д-р Пламен Петровски

Termometar.net търси рекламни консултанти: emilrafailov@abv.bg -оставете ваш телефон и ние ще ви потърсим!