митове и легенди

Митове и легенди за лечението на рака

проф. Панайот КуртевПогрешните схващания за лечението на рака могат да ви накарат да се чувствате объркани или несигурни при избора на лечение. Научете истината, за да се чувствате по-сигурни  при лечението на рака.

Тъй като има съществен  напредък  в лечението на рака , може да сте открили повече възможности да научите фактите за това заболяване. Въпреки това все още съществуват някои подвеждащи идеи за лечение.

Мит: Положителната нагласа е всичко, от което се нуждаете, за да превъзмогнете рака

Истината: Няма научно доказателство, че позитивното отношение ви дава предимство при лечението на рак или подобрява шанса  да бъдете излекувани.

Какво положително може да направите, да подобрите качеството на живота си по време на лечението и извън него. По-вероятно е да останете активни, да поддържате връзки със семейството и приятелите си и да продължите социалните дейности. На свой ред това може да подобри чувството ви за благополучие и да помогне да намерите сили да се справите с рака .

Трябва да се знае обаче,че ракът всъщност включва голяма група заболявания. Въпреки напредъка в диагностиката и лечението, лекарите все още трябва да научат много за това, което предизвиква клетката да стане ракова и защо някои хора с рак се справят по-добре от други.

Освен това, ракът е движеща се мишена. Раковите клетки могат да продължат да  мутират и да се променят  в хода на заболяването. Това може да доведе до това, че раковите клетки вече не се повлияват от химиотерапевтичните лекарства или радиационното лечение, които са били дадени първоначално.

Мит: фармацевтичните компании и Агенцията по храните и лекарствата (FDA) блокират или задържат нови лечения за рак

Истината: вашият лекар и FDA, които трябва да одобрят нови лекарства, преди да бъдат пуснати на пазара, са вашите съюзници. Те правят безопасността ви  приоритет.

За съжаление, научните изследвания, за да се определи безопасността и ефективността на новото лечение на рака, отнемат време. Това може да доведе до погрешна представа за блокиране на ефективни нови лечения.

Ако все още вярвате, че лекът е умишлено укрит, запитайте се защо един лекар би предпочел да се специализира в изследванията на рака. Много често   лекарите имат член на семейството или приятел, засегнат от болестта!

Мит: редовните прегледи и днешната медицинска технология могат да открият рак на ранен етап.

Истината: въпреки че редовната медицинска помощ наистина може да увеличи способността за ранно откриване на рак, тя не може да гарантира това. Ракът е сложно заболяване и няма сигурен начин винаги да го забележите.

Рутинният скрининг е свързан с намаляването на смъртните случаи от рак на шийката на матката, гърдата, белия дроб, дебелото черво и ректума.

Мит: подлагането на лечение за рак означава, че не можете да живеете у дома, да работите или да извършвате обичайните си дейности.

Истината:  повечето хора с рак се лекуват амбулаторно в населените места където живеят, така че да могат да бъдат със семейството и приятелите си и може би дори да възобновят  работата си. Много изследвания са направени за улесняване на хората да живеят по-нормален живот по време на лечението на рака. Например, лекарствата вече са на разположение, за да помогнат за по-добър контрол на гаденето. Резултатът е, че често са в състояние да работят и да останат активни по време на лечението.

Мит:  ракът винаги е болезнен.

Истината: някои видове рак никога не причиняват болка.

За пациенти с  болка, особено хора с напреднал рак, има създадени обезболяващи схеми за лечение на болката, така че да има малко влияние върху ежедневието им.

Мит:  иглената биопсия може да доведе до разпостранението на туморните клетки.

Истината: за повечето видове рак няма убедителни доказателства, че иглената биопсия, използвана за диагностициране на много видове рак – причинява разпространението на раковите клетки. Съществуват изключения, за които лекарите и хирурзите са наясно. Например, иглената биопсия  обикновено не се използва за диагностициране на тестикуларен рак.

Мит:  хирургията причинява разпространението на рака.

Истината: операцията не може да доведе до разпространение на рака. Не отлагайте или отказвайте.

                                                       Автор: проф.Панайот Куртев – хирург – онколог