М И К О З И

57
д-р Ася Николова

Микозите – гъбична инфекция на кожата, космите и ноктите са едно от най-често срещаните дерматологични заболявания. Попадането на гъбичките или техни спори върху кожата може да стане чрез въздуха, почвата или при контакт със заразени животни или хора.

Различават се два типа микози – повърхностни и дълбоки. Повърхностните засягат кожата, космите, ноктите и видимите лигавици. Дълбоките микози засягат подкожната тъкан и вътрешните органи. Срещат се рядко в нашите географски ширини.

Развитието на микотична инфекция е свързано с индивидуалното предразположение и наличие на източник на инфекция.

Предразполагащи фактори могат да бъдат обилно изпотяване, влажна среда, носене на изкуствени материи, някой придружаващи заболявания като диабет, СПИН, отслабена имунна защита поради дълготрайно лечение с кортикостероиди и имуносупресори.

Микозата може да засегне гладката кожа. Характерен обрив е появата на една или повече окръглени лезии с активен ръб и спокоен център. По често се среща при деца след игра с улични котки или кучета (т.нар. котешка екзема). Микозата в областта на ингвиналните гънки се среща по често при мъжете и се характеризира с поява на зачервени окръглени плаки с активен ръб и умерено залющване. Придружаващ симптом е интензивния сърбеж.

Гъбичките по стъпалата се характеризират със суха кожа, залющване, микрорагади между пръстите на краката, понякога поява на мехурчета с бистро съдържимо. Отново наличие на интензивен сърбеж и неприятна миризма на краката. Предразполагащ фактор за възникване на микоза на стъпалото е прекомерното изпотяване, ежедневното носене на маратонки, чорапи от синтетични материи. Не случайно това засягане е най-често срещано при спортистите.

По дланите на ръцете гъбичките се характеризират с наличие на дребно трицевидно залющване.

Много характерно е засягането на окосмените части – глава, брада, мустаци. В засегнатата област се появява зачервена плака и залющване, а космите се начупват почти до основата като се оформят обезкосмени окръглени полета.

Засягането на ноктите – онихомикоза е изключително широко разпространено. Причинява се от дерматофити, дрожди и плесени. Най-често засягането започва от свободния нокътен ръб с появата на жълтеникаво или белезникаво петно, което постепенно се разширява и може да обхване и други нокти. Постепенно нокътната плочка става трошлива и деформирана.

Предразполагащи фактори могат да бъдат носенето на неудобни и прекалено тесни обувки, микро травми, при педикюр с нестерилни и неиндивидуални инструменти и напоследък широко популярния ши лак (поради дълготрайната оклузия на ноктите на ръцете и краката).

Диагнозата може да бъде поставена въз основа на клиничната картина. Тя обикновено е характерна, но много често е необходимо директно микроскопско изследване на нативен препарат, което е лесно изпълнимо и прави диагнозата сигурна.

В някой случаи се налага посявка на специализирани среди или изследване с лампата на Wood.

Лечението се провежда с локални или системни антимикотични средства, предписани в съответна дозировка и продължителност.

Допълнително могат да се използват излющващи и антисептични средства, което подпомага лечението.

Напоследък много популярно е лазерното лечение на онихомикозите което има антимикотичен ефект и подобрява трофиката на нокътя.

Ефективността на лечението зависи от правилно поставената диагноза и „изкуството“ на лекаря да подбере подходящата терапия.

Автор: д-р Ася Николова  – дерматолог-венеролог