Над 200 вирусни щама причиняват настинката I- ва част

21

Какво представлява обикновената настинка – остри инфекции на горните дихателни пътища (ОИГДП)?

Обикновената настинка представлява остро вирусно, инфекциозно заболяване на горните дихателни пътища, което засяга предимно дихателната лигавица на носа, синусите, гърлото и ларингса. Симптомите се появяват по-малко от два дни след контакт с вируса. Възстановяването става за 5-7 дни. При пациенти с придружаващи заболявания и пациенти с подтисната имунна система, може да се получат усложнения.

Кои са причинителите на настинката?

Над 200 вирусни щама причиняват настинката. Голямото разнообразие на вирусни щамове създава затруднение при създаване на специфични противовирусни медикаменти и ваксини. Най-често са установени риновируси(при 30-50% от заболелите, като през зимния сезон достигат до 80%), коронавируси( тук влиза и познатия ни вече омикрон) -при 10-15%, парагрипни вируси-5%, респираторно-синцитиални вируси-5%, аденовируси по-малко от 5% и ентервируси по-малко от 5%.

Изключително ценни данни използваме от отделението за обикновена настинка, което е създадено през 1946г. близо до град Солсбъри в Англия и закрито през 1989г. Целта за създаване на отделението е била да се научи повече за микроорганизмите, които причиняват ежедневното“ подсмърчане“ и как да им се въздейства. Вирусологът Дейвид Тирел и екипа му доказват, че много различни вируси са отговорни за обикновената настинка. Например от една проба от промивка на носа на ученик от Съри с настинка през 1960г., Дейвид Тирел подозира, че причинител е вирус, който не познават. Пробите са изпратени на най-добрия микроскопист за времето си Джун Алмейда, в лабораторията в болницата“ Сейнт Томас“ в Лондон( в същата болница през 2020г. лекуваха премиера Борис Джонсън). Разглеждайки пробите с помощта на електронен микроскоп, тя успява да види вирусни частици с отличителна корона, което не е наблюдавано до момента.Така са открити коронавирусите.

Каква е социалната значимост на обикновената настинка?

Обикновената настинка е широко разпространена и въпреки , че се ограничава в областта на горните дихателни пътища, може да бъде изтощителна. Статистиката показва, че 17% от възрастните и 33% от децата посещават личните си лекари заради настинка. Обикновената настинка влошава производителността и функционалността на работното място, може да засегне и други дейности, като шофирането. Статистически данни от САЩ посочват, че преките медицински разходи от обикновената настинка(посещение при лекар, лекарства, вторични инфекции) се оценяват на 17млд долара годишно, докато непреките, дължащи се на отсъствие от работа поради заболяване или грижа за болно дете възлизат на 25млд. долара годишно.

Какви са симптомите на обикновената настинка?

Симптомите на обикновената настинка са резултат от реакцията на имунната система към вируса.  Имунният отговор е специфичен за различните вируси. Например ринувирусът се свързва с човешката клетка чрез ICAM-1 рецептор и CDHR3- рецептор, което води до освобождаване на възпалителни медиатори. Риновирусът не уврежда назалния епител! Респираторно-синцитиалният вирус(RSV) заразява директно и по въздушно-капков път. Репликира се в лигавицата на носа и гърлото и след това се разпространява в долните дихателни пътища. RSV причинява увреждане на назалния епител. Човешкият парагрипен вирус причинява възпаление на носа, гърлото и бронхите. При малките деца, когато засяга трахеята, може да предизвика симптоми на круп, поради малък размер на дихателните пътища. Разликата между различните вирусни инфекции се прави само върху преценка на местоположението на симптомите. Обикновената настинка засяга предимно носа(ринит), синусите( синуит), гърлото( фарингит) и бронхите(бронхит). Може да се засегне повече от една област. Обикновено не се изолира съответния вирус. Вирусната инфекция на носната лигавица води до вазодилатация и повишен съдов пермеабилитет, което причинява запушване на носа и ринорея, които са основните клинични симптоми на обикновената настинка. Холинергичната стимулация води до повишена секреция на лигавиците и последващо кихане.Тъй като при риновирусна инфекция липсва деструкция на назалния епител се счита, че клиничните симптоми на настинката се дължат на възпалителния отговор на гостоприемника. При експериментални риновирусни инфекции се съобщава, че началото на симптомите се появява веднага 10-12часа след интраназалната инокулация на вируса. Инкубационният период на грипа варира от 1-7дни. Обикновено тежестта на симптомите нараства бързо, достига пик в рамките на 2-3дни след инфекцията и намалява след това. Средната продължителност на обикновената настинка  е 7-10дни, но при част от пациентите може да се проявят и до 3седмици. Важно е да се направи дифереренциална диагноза между грип и обикновена настинка. При грипа симптомите се проявяват 1-2дни след заразяването с фебрилитет, миалгия, артралгия, главоболие, светобоязън и силна адинамия, които поставят пациента на легло. Важно е при тази симптоматика да се направи бърз тест, за да се отличи грипен вирус А и В от коронавирусна инфекция, за да не се пропусне началното лечение на грипа със специфичните противогрипни средства.

д-р София Ангелова дм, Председател на Национална асоциация на белодробните болести /НАПББ/