Над 200 вирусни щама причиняват настинката II- ра част

24

Какви усложнения може да настъпят при обикновената настинка?

При възрастни и деца вирусната инфекция на горните дихателни пътища често причинява дисфункция на евстахиевата тръба, която се счита за най-важният фактор в патогенезата на острия среден отит. При възрастни доброволци, заразени с риновируси и грипА, нормалната функция на Евстахиевата тръба се нарушава при 50-80% от пациентите. Острият среден отит  е установен при 20% от децата и се диагностицира  най-често на 3-ия или 4-ия ден след началото на симптомите на горните дихателни пътища. Смята се, че синузитът възниква като усложнение при 0,5–2% от настинките. Смесените, вирусно-бактериални инфекции са открити, по-често при децата. Резултатите от няколко проучвания показват ясна връзка между вирусните респираторни инфекции и острите екзацербации на астма както при възрастни, така и при деца. Риновирусите са причина за около 60% от тези екзацербации на астма. Съществуват данни, че „свиркането“( сухи свиркащи хрипове), в следствие на RVинфекция в ранна възраст е важен рисков фактор за последващо развитие на персистираща БА, дори повече от RSV-бронхиолитът, като не е ясно коя е първопричината-вирусната инфекция или съпътстваща атопия. Най-вероятно атопията е рисков фактор за вирусното“свиркане“. Има данни, че 60% от децата със „свиркащо“ дишане до 2-годишна възраст в резултат на RV, имат риск да развият астма.

Как се диагностицира обикновената настинка?

Диагнозата на настинка се основава на анамнеза и физикален преглед; обикновено лабораторните тестове не са полезни. За потвърждаване на диагнозата може да се използва бързият тест за откриване на RSV, грипни, парагрипни и аденовирусни антигени в носния секрет. RSV, риновирус, грипни вируси, парагрипни вируси и аденовируси също могат да бъдат изолирани в клетъчна култура

PCR анализи за откриване на всички респираторни вируси се предлагат все повече в клиничните лаборатории, но липсва стандартизация и валидиране за много от предлаганите тестове. Смисленото тълкуване на резултатите от PCR остава предизвикателство, тъй като PCR откриването на вируса може да се случи в няколко клинични сценария, включително коинфекция с множество вируси, откриване на вирус по време на инкубационния период, субклинична инфекция, инфекция с идентифицирания вирус, променлива продължителност на отделяне на вируса и последователна инфекция с различни серотипове от един и същи вид. Други методи за откриване могат да се използват, но рядко са необходими. Считам, че бързите тестове , с които разполагаме, могат да ни ориентират успешно за отличаване на грип от обикновена настинка на този етап в клиничната практика!

Как се лекува обикновената настинка?

За съжаление не разполагаме със сигурно терапевтично оръжие срещу обикновената настинка, за разлика от грипа, при който разполагаме със специфични антигрипни средства-невраминидазни инхибитори и ремантадин. Целите, които си поставяме в лечението на острите респираторни заболявания са: 1. Да подтиснем навлизането на вируса в клетката и  репликацията му с широкоспектърни антивирусни средства, които директно блокират различни етапи от вирусната репликация. 2. Да помогнем на имунната система, чрез научно доказан ефект на вит Д3. В едно голямо проучване у нас, ръководено от проф. Ана Мария Борисова се установи, че в нашата популация само при 1.5% има достатъчност на витД. Публикации от Китай по време на пандемията от Ковид19, показаха, че при тежките форми на заболяването са установени ниски стойности на вит.Д. Редица клинични проучвания показват, че приемът на цинк по време на ОРИ, съкращава оздравителния период, но не е успешен като профилактичен прием. Подобни данни са установени и при вит. С, като се обръща внимание на способността на вит.С към тромбообразуване, поради което не се препоръчва за профилактика.3. При установена коронавирусна инфекция към широкоспектърната противовирусна терапия се добавя и антитромбозен или антикоагулантен медикамент, по преценка на лекуващия лекар.

Във всички публикации за превенция на острите респираторни инфекции се посочват миенето на ръцете и дезинфекция с дезинфектант на алкохолна основа, както на ръцете, така и на повърхностите. Проветряване в дома и на работното място, в подходящо време( вирусите не обичат чистия въздух!) и маските са основно средство за предпазване от вирусите. Но от моя клиничен опит споделям, че позитивното мислене и добрата хармония със себе си и околния свят, са най-добрата превенция срещу острите респираторни инфекции!

 д-р София Ангелова дм, Председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните болести( НАПББ)