НЕВРОГЕНЕН ПИКОЧЕН МЕХУР

68

 Нормалната дневна диуреза на човек варира от 1 до 3 л. за 24 часа. Приблизително 80% от тази урина човек отделя през деня. Промени в количеството на отделената урина настъпват при стрес, сърдечно-съдови заболявания, прием на повече течности, работа и др.

Пикочният мехур е “огледало на съзнанието”. При някои пациенти причината за нарушеното уриниране не може да се изясни напълно. В тези случаи трябва да се установи дали причината е обструкция на мехурната шийка или нарушена инервация. За поставяне на точна диагноза и осъществяване на адекватно лечение е необходимо да се познават добре СДПП, свързани с уринирането и след него.

Симптоматика при обструкция на мехурната шийка

Симптомите от страна на долните пикочни пътища могат да бъдат разделени на следните 4 групи – събиране, уриниране, следмикционни и други.

Симптоми, свързани със събиране на урината

 1. Честота на уринирането

Тя е строго индивидуална, но всяка промяна в нея прави впечатление на пациента. Нормалната средна честота на уриниране е между 3 и 7 пъти дневно. От друга страна 10-12 уринирания дневно се приемат нормално от пациента. Над този брой той започва да се притеснява.

 1. Никтурия

Това е честотата на микциите през нощта. Този симптом е в пряка зависимост от възрастта. Обикновено мъжете над 65 години и жените над 75 години уринират по един път през нощта. Трябва да се имат предвид количеството на течностите, приети непосредствено преди лягане.

 1. Неотложност

В тези случаи пациентът не може да отложи акта на уриниране. Особено важно е дали той може да отложи микцията и колко време минава от първия позив за уриниране  до самото уриниране в минути.

 1. Болка в пикочния мехур

Болката се усеща супрапубично, засилва се бавно с постепенното напълване на пикочния мехур и изчезва след уринирането.

 1. Инконтиненция

Вида на инконтиненцията трябва да се определи при всеки пациент с оглед поставяне на точна диагноза и адекватно лечение.

стрес инконтиненция – тя се характеризира като симптом и състояние. Симптомът означава неволно изпускане на урина по време на физическо усилие. При пълни и многораждали жени, нарушена инервация на мехура, високо вътремехурно налягане, ятрогенно увреждане на сфинктерния механизъм и вродена къса уретра има недостатъчност на затварянето на мехурната шийка и външния уретрален сфинктер.

   – неотложна инконтиненция – тя се определя като неволно изпускане на урина съпроводено със силно желание за уриниране. Обикновено се наблюдава при миене на ръцете, отговаряне на телефонно повикване, отключване на врата и др.

инконтиненция на капки – наблюдава се при млади жени с детрузорна нестабилност и вродена слабост на уретрата.

нощно изпускане – описва се като нормален акт на уриниране по време на сън. То може да се причисли към дневната или нощна инконтиненция. Разделя се на първична (пациентът е мокър през цялата нощ) и на вторична (редуват се периоди на континентност и инконтинентност). Причини за него са повишена нощна секреция на урина, намалена чувствителност на мехура и уретрата, детрузорна свръхактивност, намален мехурен капацитет и др.

   – рефлекторна инконтиненция – тя се дължи на детрузорна хиперрефлексия и/или неволева уретрална релаксация, липса на чувствителност без желания за уриниране. Наблюдава се предимно при пациенти с неврогенен пикочен мехур и/или уретрална дисфункция.

непрекъсната  инконтиненция – най-често се дължи на комуникация между уретера, мехура и уретрата и влагалището или на ектопичен уретер. Някои пациенти имат силно изразена слабост на сфинктера и инконтиненция в право положение, но не в легнало.

инконтиненция по време на полов контакт – при нея се наблюдават неволни контракции на пикочния мехур поради детрузорна нестабилност. Тя се диагностицира при пациенти със стрес инконтинеция или слабост на уретралния сфинктер. При мъже тази форма на инконтиненция се открива при неврологични заболявания като спина бифида и др.

 Симптоми, свързани с уринирането

 1. Колебливост (изчакване)

Това е отлагане на акта на уриниране при наличие на време от позива до момента на уриниране. Пациентът може да има колебливост при уриниране само при пълен пикочен мехур

 1. Отслабена струя

Силата на струята зависи от количеството на урината. Интерес представлява факта дали струята е тънка или дебела.

 1. Прекъсване на струята

Тя се изразява в отслабване силата на струята без истинско прекъсване на потока на урината.

 1. Напъване при уриниране

Пациентите се напъват при уриниране по навик или по необходимост. При наличие на малко урина в мехура е необходимо леко напъване, за да започне детрузорната контракция.  При липса на обструкция напъването може да усили струята на урината и обратно. Напъването помага за пълното изпразване на мехура.

 1. Дизурия

Това е затруднено и болезнено уриниране, което се дължи на инфекция на пикочните пътища (уретрит, простатит, цистит) или повишена мехурна чувствителност.

6. Терминално капене на урина

Това е изтичане на урината на капки в края на уринирането. Най-често се дължи на намалена детрузорна контрактилност, свързана с обструкция  на мехурната шийка.

 Симтоми след завършване акта на уриниране

 1. Следмикционно капене на урината

Наблюдава се след завършване акта на уриниране или скоро след това. Най-често се установява при мъже.

 1. Чувство за неизпразване на мехура

Симптомите се изразяват в чувство за неизпразване на мехура и желание за уриниране.

 1. След микционна мехурна или уретрална болка

Най-често тя е показателна за мехурна или уретрална патология и налага по-нататъшно изследване.

Други симптоми

 1. Хематурия

Кръвта в урината налага задължително по-нататъшно изследване на пациентите и не трябва да се пренебрегва.

 1. Болка в слабините

Най-често се дължи на везико-уретерален рефлукс, пиелонефрит или обструкция на дисталната част на уретера от конкремент. Тя е показание за по-нататъшно изследване на пациентите.

 1. Пикочна инфекция

При определяне причинителите на пикочната инфекция е необходима голяма прецизност. Обикновена се взема средна порция урина за урокултура с антибиограма в микробиологична лаборатории.

 1. Ретенция на урината

Най-честата причина за ретенция на урината са ДПХ, хирургична намеса в областта на таза, неправилно проведено медикаментозно лечение или неврогенна етиология. Този симптом е показателен за детрузорна хипоактивност, асимптоматична обструкция на мехурната шийка или друга неврологична причина.

 1. Сексуална анамнеза

Сексуалната функция и долните пикочни пътища имат една и съща инервация. Причините за нарушенията им са често взаимно свързани. Най-често това са смущения в ерекцията (операции на ректума, псигогенни фактори, увреждане на гръбначния стълб, мултиплена склероза и др.), еякулацията при мъжете и оргазма при жените.

                              Автор: проф. Димитър Младенов – уролог