Медицинската култура на българина

Очила и профилактика

Изборът на очила. Често българинът е склонен да купува некачествени очила, без да да е посетил офталмолог, използвайки така наречените ”готови очила”. Същото важи и за очилата за слънце. Много отдавна те не са моден аксесоар а необходимост, която предпазва нашите очи, затова те също трябва да са от качествен материал, закупени от оптични магазини.

Цялостната профилактика трябва да включва винаги и очен преглед. Важно е да се знае, че очните прегледи установяват не само конкретни заболявания на очите , но и проблеми и състояния, свързани с други органи и системи в човешкия организъм. Тук могат да бъдат отбелязани високото кръвно , сърдечно съдовите заболявания, повишен холестерол, диабет и ендокринните заболявания, нарушения във функцията на тироидната жлеза, някои състояния свързани ЦНС, хематологични заболявания и редица други.

Реално основният аспект на очните прегледи е да се идентифицират проблеми със зрението, които може да засягат ежедневния живот. Много хора дори не осъзнават, че имат затруднения и намаление на зрителната острота , следствие нелекуван проблем на очите. Един  очен преглед може да определи дали са необходими очила или проблемът може да бъде решен с капки, хранителни добавки, дали се налага оперативна интервенция или някаква специална терапия.

Редовните очни прегледи са изключително важни, защото коригирането на зрението може да подобри качеството на ежедневния живот, да помогне за откриване на определени очни заболявания като катаракта, глаукома и свързана с възрастта макулна дегенерация.

Ежегодното посещение при офталмолог особено при наличие на фамилна обремененост също е задължително. Когато има член на семейството с глаукома, макулна дегенерация, свързана с възрастта или други очни проблеми, водещи до намаление или загуба на зрението задължителн трябва да се посещава офталмолог.

При наличие на съпътстващи заболявания или при системна терапия с някои медикаменти също всяка година трябва да посещавате очен лекар.

 Признаци за проблем с очите:

 Зачервяване на очите; наличие на често главоболие, което се провокира или се засилва при зрително натоварване; замъгляване на зрението за дадена дистанция; затруднена адаптация при прехода от светло на тъмно или обратно; наличие на плуващи мътнини, точици, паяжини, които се появяват в зрителното поле; промяна, ограничение или стеснение на зрителното поле; наличие на светкавици в периферията на зрителното поле; повишена чувствителност към светлина, светлобоязън; сухота в очите; повишено сълзене и др.

Очният профилактичен преглед при деца:

оглед на позицията на клепачите, проследяващите движения и позицията на двете очи при различни погледни позиции; прозрачност на очните среди – нормален симетричен червен рефлекс; обективно изследване на рефракцията (компютърно plusoptix или ръчно измерване);  определяне и оценка на зрителната острота за далеч (ако детето позволява); оглед на очното дъно

При установяване на проблем при детето то може да бъде изследвано под пълна упойка (обща анестезия).

Очният профилактичен преглед при възрастни:

обективно изследване на рефракцията (компютърна авторефрактометрия; измерване на очното налягане; определяне на зрителната острота за далеч без и с корекция;  определяне на зрителната острота за близо без и с корекция; позиция на клепачите и успоредност на очните ябълки при поглед в различни посоки; оглед на очните структури със специален микроскоп  /биомикроскоп/; оглед на очното дъно и др.

                      Автор: д-р Юлия Барахарска