Очи и Ковид 19 – има ли място за тревога?

150

д-р Златка Ямболиева е специалист по очни болести с 20-годишен опит в областта на консервативната и оперативна офталмология. Завършва Медицинския университет София през 1999 г.  Специалност по очни болести придобива през 2006 г. От 2020 г. има самостоятелна практика в София, оборудвана с последно поколение високоспециализирана апаратура

В последните 2 години инфекцията с Covid-19 значително промени начина ни на живот, особено грижата за собственото ни здраве. Установи се, че се касae за невротропен вирус, който поразява сериозно не само сърдечно-съдовата система и белите дробове, а също и очите. На практика могат да бъдат ангажирани всички очни структури.  Никога обаче очните симптоми не са първата изява на заразяване с Koронавирус. Тежестта им варира от незначителни през умерени до застрашаващи очната функция състояния, а честотата според различни проучвания е от 3 до 18%!

Заразяването става чрез попадане на вирусните частици в окото, посредством контаминиран гърлен или носен секрет при близък контакт с инфектиран или при контакт със заразена повърхност и последващ такъв с очите. Възможно е и самозаразяване при назофаригеален рефлукс или по кръвен път от слъзната жлеза.

Едни от първите симптоми са зачервяване, сърбеж, дразнене, оток на конюнктивата и клепачите, появата на воднист необилен секрет, фоточувствителност. Често реагира отначало едното, а скоро след това се ангажира и второто око. При първо инфектиране, обикновено очните симптоми се подценяват. Когато обаче се появят кръвоизливи, промяна в хода на видимите кръвоносни съдове, пациентите по-бързо търсят помощта на офталмолога.

След неколкократно преболедуване от Covid-19 се засилват сухотата, усещането за чуждо тяло, все по-често има дразнене от светлина, окапват част от миглите дори и при деца. Някои от пациентите съобщават за появата на “плуващи мътнини” пред очите. Тези оплаквания са значително по-изразени при пациенти със захарен диабет, глаукома,  ревматологични заболявания, след очни травми.

Често пациентите забелязват, че имат промяна в силата на виждане, оплакват се от зрителна умора особено при продължителна близка работа. А тези, които ползват някаква оптична корекция, съобщават, че имат нужда от промяна.

При пациенти с хронични очни заболявания Сovid-19 води до зачестяване на рецидивите от херпес вирусна инфекция, кератит, увеит, вкл. панувеит и целулит особено в случай на очна травма.

При пациенти с хронични общи заболявания като захарен диабет, дислипидемии, ревматологични състояния, преболедували няколкократно Сovid-19, е установено по-бързо уплътняване на лещената структура, което води до развитието на катаракта на по-ранен етап от очакваното, предвид съпътстващата патология и възрастта на пациента.

Особено тревожна е прогресивната или внезапна неболезнена загуба на зрението при видимо спокойно око. Причина за това са съдовите инциденти – клонови и стволови венозни тромбози, оклузии на централната ретинална артерия, вътеочни кръвоизливи. Това са спешни състояния в офталмологията. За възстановяването на зрението от решаващо значение е да се потърси специализирана помощ от офталмолог в първите часове след инцидента. Дори и тогава 100% възстановяване на зрението е възможно едва при 5-10% от случаите. На практика при повечето от случаите остава известен функционален дефицит. Поддържащото лечение продължава повече от 6 месеца. Обикновено съдовитe инциденти на очите се срещат предимно след 65-70 годишна възраст. При Сovid-19 обаче тежко се поразяват очите и на 40-годишни пациенти, описани са и случаи при деца.

За съжаление, поради тежестта на общата симптоматика както и поради факта, че гледаме едновременно с две отворени очи, моментът за ранно и адекватно третиране на съдовите инциденти често се пропуска. Поради опасност от рецидиви както и поради риск от хронифициране и задълбочаване на очната исхемия е желателно провеждане на ОСТА – високоспециализирано образно изследване, при което на микроструктурно ниво се осъществява оценка и последващ контрол на исхемичните зони в ретината.

Последствията от срещата на организма с Covid-19 продължават понякога и година след преболедуването. Това налага по-чести прегледи от офталмолог както с профилактична цел така и провеждането на редица допълнителни, вкл. вискоспециализирани изследвания особено при пациентите с хронични очни заболявания.

Автор: д-р Златка Ямболиева, офталмолог