Пиърсинг

58

  Пиърсингът е мода вече над 5000 г. Че древните са си слагали обеци, доказват мумифицирани останки, на които са се натъкнали археолозите. Най-старите пиърсинги по устните и език   а датират от 1500 г. пр. н.е. Открити са при африкански и американски племенни култури. И до днес причините да си сложиш обеци на различни места по тялото са разнообразни. Някои хора го правят по религиозни причини, други – за себеизразяване или естетическо удовлетворение. От медицинска гледна точка пробиването на дупки по кожата, лигавицата и устните крие, разбира се, рискове като  алергична реакция, инфекция, образуването на белези, физическа травма на съседни тъкани.

Естествено, с полагането на съответните грижи за раните от пробива повечето усложнения са сведени до минимум, но физическата  травма, причинена от украшението (обецата), остава. А какви могат да бъдат те, когато се касае за устната кухина – т.е. за обеците на езика и устните? Освен всичко изброено по-горе, което засяга меките тъкани, обеците на устната могат да нанесат травма на венците и зъбите, с които контактуват винтчето или рингът. Ако то е на ниво венец от вътрешната  част на устната, има голяма вероятност при нормална функция – т.е. говорене, хранене, да се провокира рецесия на венеца в тази област – отдръпване на венеца, при което зъбът изглежда по-дълъг. А заедно с венеца обикновено се засяга и костта около него. Тези нелеки усложнения, получени вследствие на поставянето на пиърсинг на устната, се лекуват чрез пародонтална хирургия за коригиране на рецесията.

Диагностицират се от стоматолог, а свалянето на украшението е задължително, и то завинаги – иначе рискувате да получите рецидив на венечната рецесия. Ако винтът или рингът на обецата контактуват със зъбите, а не с венците, то тогава има риск от изтриване на емайла в тази област. Това води от своя страна до поява на чувствителност от студено и сладко. Нарушаване формата на зъба, образуване на пукнатини. Ако такова усложнение се диагностицира от стоматолога, се прави пломба за възстановяване на формата му. Ако се наблюдава само чувствителност от студено и сладко, може да се втриват локално флуорни лакове и гелове.  И в двата случая е препоръчително сбогуването с обецата.

Друго често усложнение, но този път от пиърсинга на езика, е травма на зъбите. Нерядко при говорене или хранене си прехапваме езика. Когато на него има метално украшение, последствията за зъба, с който са се „срещнали“, може да са фатални! Ако зъбите са травмирани и отчупени само парченца, може да се възстановяват с пломби. Но ако фрактурата е минала близо до нерва на зъба, може да се наложи изваждане на нервите и обработка на кореновите канали и чак след това пломбиране. Но най-лошо е, ако травмата е била силна и е причинила фрактура на коронката и корена на зъба. Тогава се налага най-често екстракция (вадене) на засегнатия зъб, а за премахване на украшението – вече вие решавате.

                                                                Автор:  д-р Теодора Недялкова

Termometar.net търси рекламни консултанти: emilrafailov@abv.bg – оставете ваш телефон и ние ще ви потърсим!