Повторно ендопротезиране на става – разговор с д-р Владимир Иванов

174

д-р Иванов:  „Реендопротезиране се извършва в случаите, при които е възникнало усложнение“…..

 Кои са строгите показания за протезиране?                                                         Oсновните критерии за протезиране на големи стави са:

1. Болка, неповлияваща се от медикаменти или с много кратък обезболяващ ефект от тях – първоначално болката се появява след физическо претоварване и бързо отзвучава след покой. Влияние може да има и при промяна на метеорологичните условия. С напредване на процеса на заболяването болката става все по-упорита и продължителна и е необходимо използването на медикаменти за повлияването и. Приложението на лекарствени препарати има ефект, който постепенно се изчерпва, с напредването на болестния процес.

2.Ограничен обем на движенията в засегнатата става, който затруднява ежедневните нужди на болния. Ограничените движения в засегнатата става в началото са незабележими. На по-следващ етап пациентът  изпитва трудности при извършването на обичайни движения – обуване на чорапи, обувки, навеждане или клякане за вземане на нещо от земята. В началните стадии на артрозата след раздвижване обема на движение се подобрява, но това е временен феномен и с времето изчезва. Контрактурата може да доведе до невъзможност за самообслужване.

3.Нарушения в анатомията на ставата, водещи до развитие на ранна артроза и нарушаване функцията на ставата – след травма и разрушаване на структури на ставата или проведено оперативно лечение на дадена става и резултатите не задоволяват след приключване на целия лечебен процес.

Факторът – болка – какво е характерно за нея и до кога може да се повлиява от лекарствени препарати?

 Усещането за болка е индивидуално за всеки отделен индивид. Има пациенти които изпитват болка, без сериозни увреди на ставата на направените Ро графии. При други има напреднал артрозен деструктивен процес, но болните са без съществени болкови оплаквания, тогава обикновено има сериозни ограничения на движенията в ставата. Приложението на медикаменти цели намаляване на болката и възпалителния процес в увредената става. При напредване на деструктивния  процес въздействието на съответните медикаменти намалява поради насищане на рецепторите и увеличаване интензитета на болката. Прилагането на медикаменти продължително време води до странични ефекти от медикаментите и допълнителни усложненния.

Пациентите се страхуват от постоперативни усложнения. Какви могат да бъдат те и до каква степен тревогата е основателна?

 Всяко оперативно лечение може да бъде последвано от усложнения. Те могат да бъдат от общ характер – от страна на сърдечно съдовата или нервната система и т.н. Характерни усложнения след протезиране са възникване на инфекция, усложнения от механичен характер (изваждане на протезата, неправилна  функция и др.). Поради дългата история на протезирането, напредването на технологиите и развитието на медицинската наука специфичните усложнения за тазобедрено протезиране са около 2%, а за колянното протезиране около 4 – 5% по световна статистика.

Кога се налага повторно ендопротезиране на става? Можете ли да кажете в проценти, от вашата практика, колко са тези случаи?

Реендопротезиране се извършва в случаите, при които е възникнало усложнение. Обикновенно болните започват да се оплакват от нарушена функция на добре функционираща ендопротеза. Може да се появи болка, скъсяване на крайника или поява на секреция около оперираната става. Тогава е необходима консултация с хирурга и извършването на диагностични дейности. При възникнали усложнения след протезиране оперативното лечение в повечето случаи е наложително. Редовното проследяване на ендопротезираните болни позволява ранно откриване на възникнали проблеми с протезата и своевременното им диагностициране и лечение. Това е от голямо значение, защото понякога с по-малка интервенция се възстановява нормалната функция на една става. Усложненията в моята практика не се различават като проценти от световно обявените. Проблемът за нашия регион е, че болните не си правят редовно контролните прегледи поради различни причини.

                                                              Разговора води: Емил Рафаилов