Профилактика на болките в гърба

81

 

Може да избегнете болките в гърба или да предотвратите тяхното повторно възникване като подобрите физическото си състояние и изучавате и практикувате правилната механика на тялото.

Какво да правите за да запазите гърба си здрав:

  • Редовни аеробни дейности с ниско натоварване – могат да повишат силата и издръжливостта на гърба ви и да позволят на мускулите ви да функционират по-добре. Ходенето и плуването са добър избор.
  • Изграждане на мускулна сила и гъвкавост. Коремните и гръбните мускулни упражнения, които укрепват тялото ви, помагат на тези мускули да работят заедно като естествен корсет за гърба. Гъвкавостта на бедрата и горната част на краката подравнява тазовите кости, за да подобри натоварването на гърба.
  • Поддържайте здравословно тегло. Наличието на наднормено тегло натоварва мускулите на гърба. Ако сте с наднормено тегло, намаляването му може да предотврати болка в гърба.
  • Прекратете пушенето.

Избягвайте движения, които се усукват или натоварват гърба. Използвайте тялото си правилно:

  • Стойте изправен. Не се подпирайте. Поддържайте неутрално положение на таза. Ако трябва да стоите дълго време, поставете един крак върху ниска табуретка, за да вземете част от товара от долната част на гърба. Добрата стойка може да намали стреса върху мускулите на гърба.
  • Седете изправен. Изберете седалка с добра опора на долната част на гърба, подлакътници и въртяща се основа. Поставянето на възглавница или навита кърпа в малката част на гърба ви може да поддържа нормалната извивка на гръба. Променяйте позицията си често, поне на всеки половин час.
  • Избягвайте тежко повдигане, ако е възможно, но ако трябва да повдигнете нещо тежко, нека краката ви свършат работата. Дръжте гърба си изправен – без извиване – и свивайте само коленете. Задръжте товара близо до тялото си. Намерете партньор за повдигане, ако обектът е тежък или неудобен.

Тъй като болките в гърба са толкова чести, много продукти обещават превенция или облекчение. Но няма категорични доказателства, че специални обувки, вложки за обувки, опори за гърба, специално проектирани мебели или програми за управление на стреса могат да помогнат!…

                Коментар на д-р Владимир Иванов – ортопед-травматолог

Termometar.net търси рекламни консултанти: emilrafailov@abv.bg – оставете ваш телефон и ние ще ви потърсим!