Съдова хирургия

Профилактика на венозните заболявания  

Терминът разширени вени или варикоза (на латински: varicose – разширение) е заболяване, обозначаващо състояние на разширение, увиване и удължаване на повърхностните вени, най-често на долните крайници.

Варикозната болест e характерна за всички възрастови групи.  Основните причини за развитието ѝ са наследствената обремененост  и начина на живот. Повечето пациенти имат роднина по права линия със същия проблем – родители,баби, лели и т. н. Това се дължи на вродена слабост на съединителната тъкан. При тези пациенти често варикозата е съпътствана от наличие на плоскостъпие и хернии. Начинът на живот също оказва влияние. Най-уязвими са хората чиято работа изисква продължително стоене на крака –хирурзи, фризьори, магазинери и т. н., както и спортисти занимаващи се със силови спортове.  

Има и вторична варикоза предизвикана от други заболявания.Такива са наличието на вродени малформации, травми и ДВТ (дълбока венозна тромбоза).

Симптоми на заболяването са: лесна уморяемост, тежест, тъпа болка, крампи през нощта, чувство на мравучкане, подути глезени в края на деня.

На по-късен етап:  поява на разширени вени, поява на трофични кожни промени като липодерматосклероза.

Най-доброто лечение е профилактиката – т.е. недопускане на появата на разширени вени. Пациенти които са фамилно обременени (имат роднина по права линия със същия проблем) или професията им  изисква продължително стоене на крака (хирурзи, фризьори, магазинери), дори и в случаите когато нямат някои от по-горе споменатите симптоми като тежест в краката, крампи и оток, трябва задължително да се консултират със съдов хирург поне веднъж годишно. Това, че видимо нямате разширени вени, не означава автоматично липсата на проблем. Наличието на ехографски доказана недостатъчност на венозните клапи е предпоставка за бъдеща поява на разширени вени. Редовните консултации, приемът на венотонични медикаменти и носенето на ластични чорапи могат да предотвратят или поне да забавят появата на разширени вени. Не трябва да се прибягва и до самолечение. Интернет пространството и рекламите по телевизията ни заливат с различни видове чорапи, устройства за лечение и лекарства „чудо“, премахващи вените за броени дни. Нека преценката за вашето лечение да бъде направена от съдов хирург.

Друго сериозно венозно заболяване е дълбоката венозна тромбоза (ДВТ). ДВТ е заболяване което се характеризира с образуване на тромб (съсирек) в дълбоката венозна система.

Най-сериозното усложнение на ДВТ е белодробната тромбоемболия (БТЕ). При наличие на флебографски или ангиографски данни за недобре фиксиран тромб се налага профилактично имплантиране на вена Кава филтър или оперативно лечение – венепликация.

При наличие на доказана тромбофилия и ДВТ или БТЕ при роднина по права линия, е желателно да се направи тест за тромбофилия, с цел превенция на бъдеща ДВТ, особено при жените по време на бременност.

Автор: д-р Милан Цеков, съдов хирург

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[bws_google_captcha]