Разговор с проф. Димитър Младенов

39

проф. Димитър Младенов:“Няма нищо по-хубаво от това да останеш дълго в сърцата на хората….“

Как си „партнират“ бездарието, интелигентност на хамстер и агресивна тъпота?    

Навсякъде по света има умни, интелигентни, образовани и разумни хора. Само, че процентното им съотношение е различно. За съжаление у нас, зад „линията на бозата“, където се намираме, то е много ниско. Всяко  по себе си от гореизброените „качества“ е лошо, но взети в комбинация са пагубни за нацията. Като че ли днес бездарието, интелигентността и тъпотата завладяват лесно младите хора, които искат сега и веднага да достигнат своите цели, без предварителни усилия и базови знания. Само ще спомена, че в началото на миналия век в Западна Европа обръщението „българин“ е било нарицателно за лош и неграмотен човек. Днес това трябва да бъде опровергано.  

Коя истина е вашата?

Истината не може да бъде лично притежание на този или онзи. Тя е само една и еднаква за всички. Само понякога има хора, които имат своя истина и дори сами безкритично вярват в нея. Но те рано или късно, ако са достатъчно интелигентни, разбират грешката си или околните ги отхвърлят от средата си.

Защо е пъстър „светът на идиотите“?   

Светът  представлява съвкупност от индивиди с различен светоглед. Той зависи от тяхната възраст, семейна, социална и околна среда, географско положение, образование, цели в живота, удовлетвореност от постигнатото и още много фактори. Затова и хората са различни, но такъв е и „светът на идиотите“ – пъстър. За съжаление по този повод хората около мен често казват „некадърните се обединяват“.            

„Светът“ на самотата – носи ли спокойствие и на кого?   

Самотата е състояние на принудителна или търсена самоизолация. Но тази самота е измамна. Човек може да бъде самотен, когато е обграден от много хора и обратно – да бъде психично натоварен с много досадни проблеми, когато е изолиран на самотен остров. Човек е мислещо същество и може да постигне спокойствие в различна обстановка.

Защо, когато търсиш истината попадаш в блато от лъжи?

Това се случва често, когато решиш да достигнеш до същността на нещата. Много по-лесно е да излъжеш отколкото да кажеш истината. Колкото повече лъжеш толкова повече затъваш в това „блато“. Казването на истината се възпитава от детска възраст. Това трябва да продължи в училище, семейството и в общуването с околните. За съжаление истината не винаги е лицеприятна и често създава проблеми на тези, които я казват.                                                           

 Какво е обяснението, че каскадата от грешки води до купища глупости?

Това е свързано и с отговора на предходния въпрос. Поредицата от грешки се увеличава в геометрична прогресия. Повече грешки – повече грешни решения, повече грешни резултати.

Трудно ли е да бъдеш достоен човек? Защо? Вие достоен човек ли сте?    

Определението „достоен човек“ е относително понятие. Зависи от гледната точка. Човек изпада в различни ситуации и реагира по различен начин. Все пак има общоприети норми на поведение – да мислиш и действаш положително, да помагаш на околните, да се държиш с хората така, както искаш те да се отнасят към тебе, да говориш истината. Списъкът на достойните неща е дълъг и труден за изпълнение. Що се отнася до мен се стремя да бъда достоен, но хората около мен трябва да ме оценят.

 Как запазвате достойнството си?             

Много лесно. Стремя се да върша нещата професионално, справедливо, с чиста съвест, помагам безкористно на околните във всички ситуации. С ръка на сърцето мога да кажа, че усещам уважението на хората, че разчитат на мен и търсят съветите ми.

Вярно ли е, че за да останеш в сърцето на хората, трябва да си дал нещо и от твоето сърце?           

Винаги е необходима взаимност в отношенията между хората. Не може само да вземаш, трябва и да даваш. И то повече отколкото си получил, за да има удовлетвореност. Няма нищо по-хубаво от това да останеш дълго в сърцата на хората и да те изпратят не със сълзи, а с ръкопляскания и овации.

Кога казвате стига толкова?    

Най-добре е да сме постоянни, търпеливи и упорити, когато вършим нещо хубаво. Не за себе си, а за всички. Но когато сме свидетели на несправедливост, жестокост, измама, унижение, лъжа, двуличие и други негативни прояви трябва веднага без колебание да ги прекъснем. За да спим спокойно.

Как се отнасяте към хора, които откровено ви мразят? Има ли такива?   

Сигурно има такива хора и около мен. Това е неизбежно и нормално. В противен случай няма да усещаш, че съществуваш. Към тях се отнасям с пренебрежение, съжаление, те не съществуват за мен, не ги забелязвам в ежедневието. И затова не трябва да очакват от мен лоши неща, но и нищо добро.

Защо интелигентният човек е самотен?  

Напротив, интелигентният човек не е никак самотен. Той само изглежда такъв в очите на хората. И вместо да се занимава с досадни за него неща интелигентът обръща внимание на изкуство, култура, наука, професионално развитие, хоби, семейство, обществена полезност, благотворителност и др. Днес у нас политиката за него не е поле за изява, тъй като в нея няма държавници и лидери, а случайни политици, с цел лично облагодетелстване. Това се доказва и от днешната действителност.

                                              Разговора води: Емил Рафаилов